Det är såna grabbar som gör allsvenska fotbollen så förbannat rolig

FOTBOLL

GÄVLE

Före söndagens två matcher var det Bajen som ledde allsvenskan. Efteråt var det MFF...

Dagens två spelare hittar vi på annat håll:

...en 20-årig skytteligaledare från Mohed i Hälsingland;

...en 28-årig reservmålvakt från Latorp i Närke.

Johan Oremo, Gefle IF och Richard Richardsson, Örebro SK.

Det är grabbar som dessa som gör allsvenska fotbollen så förbannat rolig i år.

Då talar vi alltså inte om kvalitet, inte sådan som den Messi, Ronaldinho och Eto´o briljerade med lite senare på kvällen.

Det är nog kvalitet på våra breddgrader att, som Oremo, se en målchans och ta den på ett tillslag.

Som Gefles tränare Pelle Olsson uttryckte det:

– Det var inte vår bästa målchans. Men det var Oremo som fick den.

Ett precist långpass från Rene Makondele, en misslyckad nedtagning av Daniel Westlin, ett studsande inte särskilt hårt men snabbt vänsterskott mellan benen på Christian Traoré förbi en skymd Richard Kingson i målet.

Ett rättvist segermål även om Hammarby i Sebastian Egurén hade matchens flitigaste skytt. Av elva Bajen-avslut stod Eguren för sju: tre på mål, tre utanför och en kanon i stolpen. Men så var uruguayan också den ende utespelaren som höll serieledarklass hos gästerna.

I sensationslaget Gefle, som inte förlorat hemma i år, var det däremot många som storspelade.

En fräck 19-åring

Mathias Woxlin tog direkt tag i mittfältet understödd av Johannes Ericsson, i den fräcke blott 19-årige vänsterbacken Jonathan Hellström har man en blivande storspelare, och Petter Österberg var sensationellt bra som högermittfältare i sin första match från start.

Dagens mål gjordes ändå i Örebro, och jag letar i de historiska gömmorna och visst hittar jag en hel del allsvenska mål gjorda av målvakter. Men de flesta har gjorts på straffsparkar, och jag misstänker att de jag inte hittat detaljerna på också gjorts på så sätt.

Ingen svensk målvakt slår till exempel frisparkar som Paraguays José Luis Chilavert som hann med sammanlagt 46 ligamål i sin karriär.

Något allsvenskt mål som det ÖSK:s Richard Richardsson nu så elegant nickade in på övertid mot Malmö har jag aldrig tidigare sett, även om man då och då i slutminuternas desperation sett målvakter med samma målsättning.

Sundfors mål blev bortdömt

Jag minns en gång, när det var mycket nära. Våren 2000 när Gif Sundsvalls Fredrik Sundfors petade bollen i mål borta mot Häcken efter en frispark på övertid. Varpå domarn blåste för full tid, dömde bort målet och Häcken vann, 2–1.

Att målvakter idag inte tillåts slå straffsparkar är nog inte bara en moralisk ”stå-kvar-på-linjen”-fråga utan också en följd av den allt tätare mediabevakningen. Ingenting är hemligt längre...

Så var det i alla fall när Sandvikens målvaktsbjässe Stig ”Tjofsen” Olsson på 50-talet blev av med sitt hedersuppdrag.

Rio-Kalle räddade

”Tjofsen” hade gjort mål på straff mot Malmö, och när SIF någon vecka senare mötte Helsingborg fick man åter en straff.

I Helsingborgs mål: Kalle Svensson, landslagsmålvakte men också flitig tidningsläsare och på bild hade han sett hur ”Tjofsen” lurat MFF:s målvakt till fel hörn.

Alltså tog Rio-Kalle straffen och ”Tjofsen” fick göra sin karriärs längsta snabbrush tillbaka till eget mål.

– Kalle gick för tidigt, jag sköt för lågt!

Så förklarade ”Tjofsen” även långt senare sin miss. Men nån mer allsvensk straff fick han aldrig lägga.

FOTNOT: Namnet Oremo tog Johans förfäder för några generationer sedan. Farfar eller om det var farfarsfar kom från Mo, farmor eller om det var farfarsmor från Ore. Oremo, elementärt!

Några andra målvakter som gjort allsvenska mål:

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM