I dag möts de - två klassiker med varsitt lillebrorskomplex

1 av 3 | Foto: MÄSTARE Cris firar med fansen efter matchen mot St Étienne i våras. Lyon blev mästare för femte året i rad.
FOTBOLL

St Étienne vs Lyon.

Stolt historia mot 2000-talets business.

Ett lillebrorskomplex mot ett annat.

Men också jakten på ett rekord - och mitt i alltihop en svensk för första gången.

- Alla snackar om att det är en speciell match, säger Källström.

Våren 2005 slutar nykomlingen St Étienne sexa i franska ligan och får äntligen spela i Europa igen efter 22 år - i Intertotocupen.

Samtidigt har Olympique Lyonnais (OL) tagit sin fjärde raka ligatitel, ska spela i Champions League för sjätte året i rad och har dragit in knappt en miljard kronor bara på spel i just Champions League på fem säsonger.

St Étienne 1970-talets giganter

Det var annorlunda 29 år tidigare.

Då var det St Étienne som hade tagit sju ligatitlar det senaste decenniet, spelade i den finaste av cuper och tog sig längre än vad Lyon gjort än i dag.

Den 12 maj 1976 på Hampden Park i Glasgow spelade Les Verts (De gröna) Europacupfinal mot giganterna Bayern München.

St Étienne pressade tyskarna i 90 minuter och var en nick i ribban av Jacques Santini från att ta ledningen i första halvlek.

Än i dag hävdar St Étienne-fansen att nicken hade gått ribba in om trävirket varit runt i stället för fyrkantigt som det var på Hampden på den tiden.

Bayern vann med 1-0 och hela Frankrike sörjde med St Étiennes fans. 28 miljoner fransmän hade bänkat sig framför tv-apparaterna den där kvällen - ett rekord som stod sig i många år.

När laget landade i Paris åkte de kortege längs Champs-Elysée och togs emot av presidenten i Elysée Palais.

Till och med i Lyon bars spelarna genom stan.

Lyon har ekonomin ...

Det var en unik händelse - St Étienne och Lyon, som ligger åtta mil från varandra, är två av franska ligans största rivaler och matcherna dem emellan är det franska ligan stora derby.

Det är två klassiska klubbar som båda har ett historiskt lillebrorskomplex till den andra: Lyon ett sportsligt på grund av Les Verts tunga meriter (St Étienne är enda franska klubben med en stjärna ovanför klubbmärket som symboliserar tio ligatitlar). St Étienne har ett lillebrorskomplex gentemot Lyon inom de flesta andra områden som ekonomi, bildning och storlek.

... och kulturlivet

St Étienne (170 000 invånare) är den tunga industristaden i en region som jämförts med tyska Ruhrområdet. Lyon (1,7 miljoner invånare) är visserligen också en stor industristad men är dessutom Frankrikes näst största utbildningscentrum med ett rikt kulturliv och med säte för Interpol.

Med Europacupfinalen 1976 inleddes raset för St Étienne. Laget tog visserligen en ligatitel till 1981, med nyförvärvet Michel Platini i laget, men 1982 drogs man in i en finansskandal och presidenten Roger Rocher, som suttit i decennier, sattes i fängelse.

1984 gjorde man sällskap med ärkerivalen Lyon i division två och sedan dess har St Étienne hållit till antingen där eller på nedre halvan av Ligue 1.

Samtidigt har Lyon gjort motsatt resa i fransk fotboll. 1987 tog den unge IT-miljonären Jean-Michel Aulas över OL, fortfarande i division två, under parollen "Olympique Lyonnais till Europa".

Nu är Lyon på väg att erövra kontinenten (Frankrike har man dominerat sedan 2002).

Siktar på rekordstart

St Étienne nådde bara tredje omgången i Intertotocupen förra våren efter att åkt ut mot rumänska Cluj.

För OL stannade det i fjol vid ännu en kvartsfinal i Champions League.

I dag ställs klubbarna mot varandra igen på Lyons hemmaarena Stade de Gerland i franska ligans största derby, för första gången med en svensk på plan - Kim Källström.

- Alla snackar om att det är en speciell match som är viktig att vinna, säger Källström.

Vinner Lyon i dag har man åtta vinster och en oavgjord på de nio första omgångarna - den bästa inledningen i franska ligan sedan 1956/57. Ni kan ju gissa vilket lag som dominerade då...

Johan Flinck