Tony Gustavsson hetast som ny Bajentränare

FOTBOLL

”Hammarby har träffat honom två gånger”

Hammarbys tränarjakt blir alltmer intensiv. Degerfors tränare Tony Gustavsson, 33, står högst upp på listan.

- Hammarby har träffat honom två gånger, säger en källa.

Hammarby är noggranna i sin jakt på en ny tränare. Enligt vad Sportbladet erfar hade Hammarby först ögonen på Sören Åkeby i Malmö FF, men valde att lägga det namnet åt sidan. Nu söker man bland mer oprövade tränare. Klubben har tittat på flera olika kandidater och enligt uppgifter till Sportbladet står det mellan Tony Gustavsson och en annan ung tränare, men Tony Gustavsson är den hetaste kandidaten. Hammarby har sett vilken succé Magnus Haglund har gjort i Elfsborg och Rikard Norling i AIK. Två unga, relativt oprövade tränare som har utvecklat svensk fotboll.

- De vill ha en ung, nytänkande tränare, men de känner att det är väldigt viktigt att de hittar rätt, säger en källa.

Därför har klubben träffat Tony Gustavsson för samtal vid två olika tillfällen.

- Jag har definitivt inga kommentarer om det där. Just nu är jag hundra procent koncentrerad på mitt jobb i Degerfors, säger Gustavsson.

Större uppgifter

Degerforstränaren är jämngammal med Magnus Haglund och den tränare som tränat på högst nivå av de som gått den akademiska fotbollstränarutbildningen som startades i ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet, Örebro Universitet och Fotbollsakademin i Degerfors. Han har är inne på sin andra säsong i superettanlaget och är sugen på större uppgifter.

- Jag har alltid haft en ambition att komma så långt som möjligt i min personliga utveckling. Jag har haft en perfekt tid här i Degerfors.

Han beskriver sin spelarbakgrund som brokig. Som tränare har han gjort fyra år som spelande tränare i Ytterhogdals IF innan han tillsammans med Dave Mosson var med och förde upp Degerfors i superettan 2004. Året efter tog han över som huvudtränare.

- År 2000 var jag nere i Lazio och hälsade på. Där träffade jag Tord Grip och han har varit min mentor sedan dess, berättar han.

Slogs i toppen

Första säsongen lyckades han hålla kvar det nederlagstippade laget i superettan. I år skulle man ta nästa steg i utvecklingen trots att man tappade bland andra Ola Toivonen till Örgryte och det började bra. Ett tag var laget med och slogs i toppen av tabellen.

- Sedan köpte AIK Daniel Mendes som hade gjort mål i åtta matcher i rad. Dessutom åkte Jonas Lindskog, vår balansspelare, på en knäskada och var borta i två månader. Det var tungt för oss och vi hamnade i en negativ trend som var svår att bryta. Nu känner vi att vi har vänt den trenden, säger Gustavsson.

Hur skulle du beskriva din fotbollsfilosofi?

- Det är tre punkter. Glädje, kreativitet och effektivitet. Jag vill spela en snabb och tempofylld fotboll, men det måste finnas kreativitet också.

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM