Attacken mot Malmö i natt

FOTBOLL

Fansen kräver Åkebys avgång efter ny förlust

VÄXJÖ

Här går fansen till attack mot Malmö FF och Sören Åkeby.

För Sportbladet erkänner MFF-tränaren nu att han ifrågasätter sitt eget träningsupplägg.

- Frågan är om vi inte belastat spelarna för hårt, säger Åkeby.

Foto: Sören Åkeby.

När Malmöspelarna i natt återvände till Malmö Stadion möttes man av besvikna fans och en massiv banderoll med budskapet:

"TA ERT ANSVAR. AVGÅ ALLA! SÖREN-PISS OFF!"

- Jag förstår att fansen är besvikna och upprörda. En förening som Malmö FF ska vara med i toppen. Så är det bara, säger Åkeby som nu medger att hans uppläggning av säsongen kan ha varit misslyckat.

Har tränat stenhårt

Malmö började säsongen med sex veckors träning utan boll och stenhård fysisk uppbyggnad.

Strategin som skulle ge SM-guld har dock resulterat i rekordmånga skador och en åttonde plats med bara två matcher kvar att spela.

- Jag i min enfald tror ju att om vi belastat spelarna för hårt så tar vi med det till nästa säsong. Speciellt med de unga spelarna, säger Åkeby.

En gång tidigare har Sören Åkeby kört det stenhårda träningsupplägget. Det resulterade i att Djurgården vann två raka SM-guld - men först två år efter att hårdträningen inletts.

- Då började vi när Djurgården var i Superettan. Där var vi så mycket bättre än de andra lagen att vi vann fast att vi kört så här hårt, säger Åkeby.

"Mycket skador"

I dagsläget har Malmö sju spelare på skadelistan, fem av dem fanns i klubben när säsongen inleddes och alla hade friska varit starka aspiranter till startelvan.

- Jag har aldrig ens varit i närheten av maken till mycket skador. Och man måste förstå att det är viktiga spelare som är borta, säger Åkeby.

Så fort säsongen är över kommer Sören Åkeby tillsammans med klubbledningen och spelarna att se över träningsupplägget inför 2007. Allt för att ta tillbaka guldet till Malmö.

- Vi måste diskutera det här när säsongen är över. Vad vi ska förändra och förbättra till nästa säsong, säger Åkeby som därmed också klargör att han siktar på att träna Malmö även nästa år.

- Jag är inte rädd för att få sparken. Är man det ska man inte vara fotbollstränare. Men det finns ju förklaringar till att det gått så här. De som är insatta förstår det.

Två av dem som säger sig förstå Malmös usla säsong är sportchefen Hasse Borg och ordföranden Bengt Madsen. Enligt dem sitter Sören Åkeby fortfarande säker som MFF:s tränare, även över nästa säsong.

MFF:s skador

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM