Sveriges VM-vapen

FOTBOLL

Efter fiaskot i EM – så ska Sverige försvara sig till VM: ’En del nya grejer på gång’

1 av 3 | Foto: Den ofrivillige högerbacken Inför EM pratade Sebastian Larsson om hur ogärna han ville spela högerback. Nu tvingas han, i brist på alternativ att spela där mot Brasilen.

När Sverige tar sats mot VM-kvalet handlar det om att inte vara lika sårbara på hörnor som under EM.

Sebastian Larsson ska hålla stolpen och fler spelare får markeringsuppdrag.

– Vi har lite nya grejer på gång, säger Larsson.

Foto: Mikael Lustigs ödesdigra miss mot Ukraina i EM.

Ni minns säkert hur Sverige först släppte in hörnmål mot både Island och Serbien i de två genrepen, sedan även mot Ukraina och England under slutspelet. Inför träningsmatchen mot Brasilien har det därför gnuggats fasta situationer på Råsunda.

– Vi gjorde en del misstag defensivt i alla tre EM-matcher, säger förbundskapten Erik Hamrén. Mot Ukraina och England blev vi straffade med fyra mål, sista målet mot England är inte så mycket att snacka om, det var hög kvalitet från dem. Men på de fyra målen kunde vi gjort betydligt bättre.

Hålla koll på stolpen

Mikael Lustig ersätts av Sebastian Larsson som högerback och det är också Larsson som ska hålla stolpen på defensiva hörnor. Förhoppningsvis utan nidkampanjer som följd… Fyra spelare har i uppdrag att markera motståndarnas främsta huvudspelare, övriga fem håller varsin zon.

– Nu tar vi avstamp, förhoppningsvis mot VM i Brasilien 2014. Efter semester och en tid ifrån varandra har vi lite nya grejer på gång, säger Sebastian Larsson.

”Seb” det enda valet

Inför EM var Larsson skeptisk till att kliva ner som ytterback men då Mikael Lustig fortfarande inte får speltid i Celtic och Andreas Granqvist har flyttat in i mitten har Erik Hamrén inget val. I dag ställs ”Seb” troligen mot brassestjärnan Neymar:

– Det är en fantastiskt skicklig spelare. Men man tänker nog inte så annorlunda, det är samma som alltid, man försöker få tag på bollen bäst det går, säger han i en webb-tv-intervju med Sportbladet.

Om du har bollen då, en tunnel på Neymar skulle väl ge eko…?

– (skratt) Det kanske det skulle göra. Men har du sett mig dribbla eller slå en tunnel någon gång? Skämt åsido, vi möter Brasilien och vill göra en bra match där vi visar att vi är ett bra lag med duktiga spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM