Så bra är ’Barça’ och Real Madrid

FOTBOLL

I går drog La liga igång.

I kväll inleder Barcelona sin jakt på att ta tillbaka titeln från ärkerivalen i huvudstaden – Real Madrid.

Sportbladet ger dig förutsättningarna i superduellen.

✓ LEDARGESTALTER

Barcelona:

Det brukar ju heta att Barcelona kanske är det mest sammansvetsade och likriktade laget i toppfotbollen. Det är sällan röster behöver höjas för att La Masia-maskinen ska kicka i gång, men det händer så klart och då finns det resurser även för det. Xavi sägs vara den som drar i trådarna när laget ska svetsas samman vid sidan av planen, på densamma och i omklädningsrummet så är det Carles Puyol som tar ton först.

Real Madrid:

Man brukar säga att Real Madrids innersta delas upp i en spansk och en portugisisk gruppering. Men när det verkligen gäller att samla trupperna och framstå som en enad front är det oftast Iker Casillas, Sergio Ramos och Xabi Alonso som med målvakten i spetsen brukar ta det största ansvaret. En minst sagt rutinerad trio som gör att Jose Mourinho slipper gå in och ryta i alla lägen. En stomme av nyckelspelare som också gör att individualister som Ronaldo helt kan fokusera på vad som sker på planen.

✓ MÅLSKYTTAR

Barcelona:

Barcelonas anfall är såklart ruggigt på alla sätt. Det vittnar om inte annat de 114 målen i La Liga om. Men Barcelonas anfall i fjol var också helt synonymt med Lionel Messi. Kanske inget direkt problem så länge killen gör 50 mål i ligan. Men det faktum att Alexis Sanchez var närmast efter honom i den interna skytteligan på 12 mål borde ändå sända ut en liiiten varningssignal. Kanske går signalen ut för döva öron med tanke på att långtidsskadade anfallsesset David Villa nu är tillbaka i laget. Det räcker för fullt betyg här i alla fall.

Real Madrid:

121 mål och + 89 i målskillnad, där har ni Los Blancos facit från fjolårets La Liga. Med Ronaldo, Higuaín och Benzema (alla topp fem i skytteligan!) kunde huvudstadslaget snitta makalösa 3,18 mål per match. Och med tanke på att alla tre är redo för en ny säsong i en väl samspelad lagmaskin talar inte mycket för att saker och ting ska förändras den här säsongen.

✓ TRÄNARE

Barcelona:

Tito Vilanova har ett hyggligt första huvudtränarjobb att skriva in på CV:et den mannen. Men nej, någon revolution är knappast att vänta, Vilanova har jobbat som assisterande till Pep Guardiola i fem år och väntas i princip bara föra det så framgångsrika La Masia-konceptet vidare. Kontakten med spelarna finns där redan och det kan vara nog så viktigt inför en nystart som det ändå innebär att byta huvudtränare. Frågan är hur Vilanova kommer trivas i strålkastarljuset inför ett glödhett El Clasico med de mentala spelens mästare, Jose Mourinho, i andra ringhörnan?

Real Madrid:

Beskriv Real Madrid och du beskriver Jose Mourinho. Älskad och hatad i en och samma person och med den där auran av självklar överlägsenhet som bara huvudstadslag och riktiga stjärnor kan ha. Många kanske säger att ”visst bra jobbat, men hur svårt kan det vara med det materialet”. De lite mer nyktra kollar på listan av managers de senaste 10 åren och inser prestationen. Jose Mourinho är otvivelaktigt rätt man på rätt plats i rätt tid.

✓ FANS

Barcelona:

Bäst publiksnitt i Europa (84 119) och över 170 000 betalande medlemmar som har rösträtt i klubbens egna presidentval är inget annat än djupt imponerande. Men precis som alla andra lag som mer eller mindre blivit turistattraktioner brottas man med halvdan stämning på hemmaarenan Camp Nou. Klart är att man verkligen är folkets lag i Spanien. De som inte hejar på Barcelona eller Real Madrid i första hand sympatiserar i stor utsträckning med Barca i ligans toppskikt.

Real Madrid:

Ja ni kan väl historien, Real Madrid är maktens lag oavsett om det gäller kungar eller diktatorer. Det gör att laget är fanatiskt älskade av en stor grupp men också det laget som resten av Spanien hatar mest. Hemma på Bernabeu snittar man fina 75 000 åskådare (av 85 000 möjliga) men det är långt mellan gångerna stadion når kokpunkten.

Bortastödet ska vi knappt prata om, men det är och andra sidan generellt för hela den spanska ligafotbollen.

✓ BÄNK

Barcelona:

Framför Sergio Busquets finns fem offensiva superkrafter. Med Messi, Xavi och Iniesta som helt givna ska alltså Cesc Fabregas, Alexis Sanchez, Pedro, David Villa, Thiago Alacántra, Ibrahim Afellay slåss om två platser. Bredd var det ja... Men så var det den där defensiven. Där ser det klart tunnare ut. Mascherano har blivit allt mer permanent som mittback när Puyol och Pique varit skadade eller avstängda och med Abidal fortsatt tveksam så är Adriano universallösningen på ytterbacksplatserna. Vilanova hoppas nog att unga Martin Montoya, Marc Bartra och Andreu Fontás ska ta klivet fullt ut i år.

Real Madrid:

Få lag har väl känts som överflödets centrum så som Real Madrid de senaste åren. Men i år har det varit lugnare både på värvnings- och försäljningsfronten. Kanske Nuri Sahin lämnar och Luka Modric ansluter, två affärer som egentligen bara förstärker bilden av Madrids bredd.  Offensivt finns det ett överflöd av kreativitet och kraft även på bänken. Defensivt har man stärkt upp klokt på senare år och nu är det svårare att hitta tydliga luckor även där. Luckan bakom Arbeloa på högerkanten kanske den som Mourinho funderar mest på. Då förstår ni att vi snackar lyxproblem.

✓ FORM

Barcelona:

Barcelona har åkt på turné Europa runt som de flesta storlag. Motståndet har varit allt ifrån superlag som Manchester United och PSG till Dynamo Bukarest och Marockanska Raja Casablanca. Frågan är väl mest hur intresserade storstjärnorna varit av de här turnématcherna egentligen (ni som såg Ullevispektaklet förstår kanske...). Ska vi läsa in något så är det att laget utan att övertyga faktiskt gått obesegrade igenom försäsongen.

Real Madrid:

Det har verkligen svängt om Real på försäsongen. Man började med en lätt 5–1-seger mot Oviedo för att bara tre dagar senare får 5–2 i baken mot Benfica. Hur man reste sig från den smällen? Jo genom att göra 14–3 på de återstående fyra träningsmatcherna. Höjdpunkten där var utan tvekan 5–1 mot Milan på neutral plan i New York. Ronaldo gjorde två och Angel Di Maria ett i en första halvlek som räknas som lagets bästa under försäsongen.

Barcelona: 21➕

Real Madrid: 25➕

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga