Rosenberg: ”Vi är favoriter nästa år”

avJohan Flinck

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Först förlängde han ett (sista?) år med klubben.

Sedan sköt han sitt MFF till den åtråvärda europaplatsen.

Därefter konstaterade Markus Rosenberg:

– Vi ser oss som favoriter nästa år.

Det stod en tredjeplats — och europaplats – på spel för Malmö FF mot Elfsborg.

Men då behövde man också hjälp av Östersund som tog emot Hammarby, som låg på den där tredjeplatsen inför dagens sista omgång.

MFF inledde jakten direkt när man satte högsta fart (inte minst på sin vänsterkant) och skapade två-tre rätt vassa chanser första halvtimmen men avsluten från Markus Rosenberg, Marcus Antonsson och Romain Gall gick antingen över målet eller på Kevin Stuhr Ellegards utsträckta lemmar.

Närmast ett mål i första halvlek var faktiskt Elfsborg med Stefan Ishizakis distansskott efter en knapp halvtimme som tog ribban och studsade ner strax framför MFF:s mållinje.

Efter att MFF dominerat matchbilden fram tills dess blev det lite mer Elfsborg, som skapade några farliga hörnor.

Intränad variant

I andra halvlek kom MFF – och hemmapubliken – ut lite desperatare efter att definitivt uppdaterat sig om Hammarbys 0–2-underläge uppe i Östersund.

Efter en timme kom så målet som sköt MFF upp på den så viktiga tredjeplatsen och – såklart – var det Markus Rosenberg som gjorde det.

I fredags förlängde klubbikonen med klubben över 2019 och i dag sköt han alltså MFF ut i Europa, eller i varje fall till kvalet nästa sommar.

Det var en intränad hörnvariant som målet kom på. Anders Christiansen slog en kort vänsterhörna till Egzon Binaku och fick tillbaka den lite närmare målet, avancerade ner till kortlinjen där han slog in den snett-inåt-bakåt till Rosenberg som mötte med ett direktskott som gick in via Ellegaard från tio meter.

Rösler hjälte

MFF dominerade sedan resten av matchen och skapade ett rejält tryck för att punktera matchen, vilket man gjorde i den 78:e minuten när Marcus Antonsson satte dit 2–0 helt ren framför mål efter fint förarbete av Arnor Traustason.

– Jag känner mig i väldigt fin form och det är alltid kul att göra mål. Men målet är helt Arnors, säger Antonsson till C More efteråt.

Segern – och Hammarbys kryss i Östersund – betyder att MFF gick från elfte plats efter vårens haveri till att sluta trea i allsvenskan. Det är förstås ett oerhört gott betyg till Uwe Rösler som därmed lyckades infria klubben tydliga målsättning att nå europa varje år.

– Ni har skrivit ner oss. Efter matchen mot Häcken var vi döda och begravda, men jag gav aldrig upp hoppet, säger Uwe Rösler.

Det här var för övrigt första gången i år som MFF låg på topp-tre. Tiden tas i mål, som bekant.

– Mycket stark prestation av spelare och ledare att klara detta till slut. Jag tror inte något annat lag i allsvenskan hade klarat det.

Favoriter nästa år

Gör man en tabell bara över allsvenskan efter VM, då Rösler kom till klubben, vinner MFF den på målskillnad före AIK, enligt Kvällsposten.

Är ni bäst i Sverige, Markus Rosenberg?

– Nej, tydligen inte. Vi fick ju ta emot tredjepriset. Men vi kommer igen nästa år.

Många ser er som favoriter redan nu?

– Jag har inga problem med att gå in med ett favoritskap. Det gjorde vi i år också. Vi ser oss själva som favoriter, säger Rosenberg.

När presskonferensen gick mot sitt slut tog Rösler ordet själv:

– Jag vill säga en sak: stort tack till Östersund och Ian (Burchnall, ÖFK:s tränare). Jag känner Ian från tiden i Norge. Han är en mycket duktig och ambitiös tränare.

Laddar Tabell

Se alla matcher från guldavgörandet på C More
Se Kalmar FF-AIK
Se BK Häcken-IFK Norrköping

ARTIKELN HANDLAR OM