Beslut i Örebroaffären dröjer yttterligare

FOTBOLL

Beskedet skjuts på framtiden

Först den 18 februari – sju veckor före den allsvenska fotbollsstarten – offentliggörs Riksidrottsnämndens beslut i Örebroärendet. Det meddelade Rin på fredagen.

– Så här kan vi inte ha det. När det här är över så måste vi ta upp en diskussion om hur vi ska kunna hantera sånt här smidigare, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Kommer allsvenskan att kunna starta den 9 april?

– Det utgår jag ifrån. Frågan är med vilka, säger Lagrell.

Riksidrottsnämnden gav tidigare i januari Örebro SK prövningstillstånd mot Svenska fotbollförbundets beslut att tvångsdegradera klubben då den inte fick elitlicens på grund av dålig ekonomi.

Då var beskedet att Rin skulle ta upp ärendet den 2 februari, kommande onsdag. Men på fredagen kom besked att frågan inte kommer att avgöras då. Nämnden tar upp ärendet i sak på onsdag, men samlas på nytt den 16 februari för att ta beslut. Sedan dröjer det ytterligare, preliminärt fram till den 18 februari, innan beslutet offentliggörs.

Tidtabellen spricker

Svenska fotbollförbundet hade med anledning av Rin-ärendet sammankallat representantskapsmötet till den 13 februari. Det måste nu skjutas på framtiden – när mötet blir av är oklart.

Skulle Örebro få rätt av Rin ska beslut fattas om hur många lag, och vilka, som ska få spela i allsvenskan. En följd av licensnämndens beslut blev att Assyriska fick en allsvensk plats. I slutet av februari kan Södertäljelaget vara tillbaka i superettan.

– Det är fullständigt orimligt att lagen ska behöva vänta till i slutet av februari innan de vet i vilken serie de ska spela, säger Lars-Åke Lagrell som noga påpekar att han varken lastar Örebro eller Rin för den långa handläggningstiden:

– Vi har ett rättssystem som vi får leva med, men sedan, när beslutet är taget, måste vi titta på det. Om det är rimligt att det ska ta fyra månader med en sån här rättsprocess.

Så snabbt som möjligt

Kunde Rin ha snabbat på processen?

– Man kan säga att utifrån våra förutsättningar, att nämnden inte är professionell utan att ledamöterna också har vanliga jobb, så behandlar vi frågan så skyndsamt som möjligt. Vi satsar på den 18 februari och det är väl en vecka senare än vi kanske hade önskat. Men det gick inte att hitta en tid snabbare som passade alla, säger Christer Pallin, sekreterare i Rin och Riksidrottsförbundets chefsjurist.

Rin beslöt på fredagen också att i överklagan endast ta upp de frågor som behandlades av förbundets licens- och appelationsnämnd.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM