Trots krisen tror alla på Åslund

FOTBOLL

”Han kan hantera sådant här”

Klubben är i djup kris och "Firman" kräver hans avgång. AIK:s vd Sanny Åslund är en av svensk fotbolls mest pressade män just nu.

Hur tacklar han pressen?

Sportbladet har pratat med de som känner Sanny bäst - och alla är av samma åsikt.

Foto: ”Han kommer att klara av även den här pressen”, säger Tommy Wisell som kanske känner Sanny Åslund bäst av alla.

Året är 1973 och en 20-årig anfallsspelare kommer till AIK. Ynglingen börjar ösa in mål direkt - under debutsäsongen blir det elva stycken. Anfallaren, vid namn Sanny Åslund, höjs till skyarna.

"Omtyckt av alla"

- En riktig gammaldags center, kraftfull och bra skott. Han blev snabbt omtyckt av alla i laget, säger Göran Göransson.

Göransson och de andra lagkamraterna visste att AIK hade hittat ett guldkorn. Vad de inte visste var att den blyge 20-åringen en dag skulle styra klubben med järnhand.

- Nej, det kunde man inte se på den tiden. Han var ingen ledare på planen i alla fall, säger Rolf Zetterlund.

I dag är Sanny Åslund 51 år gammal och vd för AIK - en av Sveriges största fotbollsklubbar. Även en av Sveriges mest mediabevakade klubbar och den klubb som förmodligen har de mest krävande supportrarna. Allmänna Idrottsklubben, AIK, får inte ligga långt ner i tabellen. I år gör de det - och då sätts Sanny Åslunds styrka och tålamod som ledare på prov.

"Rak och tydlig"

- Jag vet att Sanny har haft andra tuffa jobb, som till exempel på Statoil. Han kommet säkert att klara av det alldeles utmärkt. Som tränare var han väldigt rak och tydlig och klarade av att sätta en gräns mellan att vara kompis och chef, säger Niclas Kindvall.

Skyttekungen från 1989 och 1990 får medhåll från en annan AIK-legendar.

- Jag tror ändå att med en erfarenheten han har så kommer han tackla även det här på ett bra sätt. Han har alltid varit mån om individen och gruppen, säger Göransson.

"Väldigt stresstålig"

Den som kanske känner Åslund bäst av alla kollegor är Tommy Wisell, sportchef i IFK Norrköping under tiden Åslund var tränare för klubben (91-92).

- Sanny är en öppen och trevlig person som fick alltid med sig spelarna. Jag upplevde honom som väldig stresstålig och är övertygad att han kan hantera sånt här. Han kommer att klara av även den här pressade situationen, säger Wisell.

De gamla lagkamraterna, spelarna och ledarna är överens.

Sanny Åslund är AIK:s vd även år 2005.

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM