Drömstarten

FOTBOLL

Malmö FF utklassade Vitesse Arnhem med 6-0 - utan Afonso

6-0!

Malmö FF rivstartar säsongen då man ska etablera sig i Europa igen med en storseger och ett anfallspar som spetsar till frågan om var storstjärnan Afonso ska spela?

Markus Rosenberg och Niklas Skoog har redan hittat varandra.

Foto: MÄSTARNA RIVSTARTADE Malmö FF imponerade stort när Vitesse Arnhem avfärdades med 6-0 i en träningsmatch. Här gratuleras Olof Persson (i mitten) för sitt 3-0-mål av Peter Abelsson (till vänster) och Lolo Chanko.

MFF gör sex-noll på Vitesse Arnhem som är två veckor från omstart av holländska ligan.

Ett mittenlag, javisst - men dock ett mittenlag som bara är en poäng sämre än svensklaget Heerenveen där Blåvitts blivande stjärna Stefan Selakovic inte platsar.

Malmö FF:s säsongstart nere i turkiska Antalya imponerar. Tempot var inte överdrivet och Vitesse oengagerat, men målen var ändå mer frukten av precist passningsspel och vältajmade löpningar än givmilt försvarsspel.

Rosenberg/Skoog fungerar bra

Markus Rosenberg och Niklas Skoog har alla förutsättningar att bli ett bättre fungerande anfallspar än fjolårets MFF-anfall då Skoog och Afonso Alves sällan spelade tillsammans på ett sätt som tog fram deras bästa kvaliteter.

Afonso är en soloartist som gör sig bäst på egen hand. Skoog behöver ett bollplank att såga sig igenom motståndarförsvaren ihop med. Snabbe och snabbtänkte "Mackan" är den partner Skoog saknat sen Peter Ijeh lämnade Malmö.

- Låter mycket bra. I kväll får man fira med en whisky. Sen får vi se var vi ska göra plats för Afonso också, sa MFF-tränaren Tom Prahl när jag ringde och berättade om matchen.

Prahl är på semester i Egypten där han letade förgäves efter en pub eller sportbar som sände hans lags premiärmatch i Efes Pilsen Cup.

MFF bör spela 4-3-3

När förra säsongen inleddes var frågan hur MFF skulle utnyttja Afono bäst. Lösningen var - så länge det fanns förhoppningar på Igor Sypniewski och Tobias Grahn ganska given - ett 3-5-2-spel.

I år blir läget annorlunda. I och med att Daniel Majstorovic lämnat finns inte längre tre auktoritära mittbackar. Ersättaren Peter Abelssons spel har hittills inte motiverat en systemförändring i de bakre leden, medan Olof Persson och Patrik Andersson mellan Jon-Inge Höiland och Joseph Elanga åtminstone på pappret är allsvenskans överlägset bästa fyrbackslinje.

Så vad den turkiska 6-0rgien visade var att MFF i år kanske bör spela 4-3-3. Låt Mackan bli en nummer nio av Ajaxmodell med Skoog och Afonso som uppbackare och avlastare.

Försvarsspelet kan bli lidande. Det är den naturliga invändningen, men precis som inför 2004 har MFF en trupp där man inte ska behöva bry sig om försvar i allsvenskan.

Offervilliga mittfältare

På hemmaplan har Malmö alla förutsättningar att bli spelförande och jag är övertygad om att det utvecklar laget mest inför det kommande Champions Leaguekvalet. Inte för att MFF då kommer att bli spelförande, men för att det positiva det innebär att styra matcher lyfter en som fotbollsspelare.

Tre man på mittfältet låter kanske lite, men med offervilliga spelare som Lolo Chanko, Daniel Andersson, Thomas Olsson, Joakim Nilsson, Hans Mattisson och Andreas Yngvesson täcks ändå det mesta av mittplanen.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM