Även fystränaren lämnar Hammarby

FOTBOLL

”Har olika syn på träningsupplägget”

Ett och ett halvt års slit är bortkastat.

Så summerar Janne Mian beskedet att låta honom sluta som fystränare i Hammarby.

– I en fungerande förening hade det inte blivit såhär, säger han.

Foto: Mian.

Det sista mötet hölls i går morse.

Där klippte Hammarbys verkställande direktör Åsa Sånemyr och förhandlingschefen Thomas Andersson banden till sin fystränare.

Anledningen är att Janne Mian inte kan enas med tränarna.

– Vi har haft olika syn på det länge, men det kommer till en punkt där man inte kan stå för träningen och metodiken, säger Mian.

På vilket sätt tycker du och duon Jesper Blomqvist/Michael Borgqvist olika?

– Det är en yrkeshemlighet. Enligt kontrakt får jag inte yppa de här sakerna. Men det handlar i grund och botten om att jag tycker all träning är fysisk träning.

"Ingen bransch man söker jobb i"

Låt se om jag förstå: de vill hålla fysträningen till gymen och löpspåren medan du vill integrera den i allt annat?

– Hm. Traditionellt ses fysen som något separat, men jag ser det inte så.

– Men jag förstår att de (Blomqvist och Borgqvist) vill sätta sin prägel, så man kan inte lasta dem. Däremot borde klubben tydligt gått in och gett stöd. Hade de haft ett fungerande ramverk skulle inga problem ha uppstått, tror jag. Lasse (Eriksson) försvann, fler folk försvann, det finns ingen tydligt sportsligt ansvarig.

Mian berättar att han för ett och ett halvt år sedan fick uppdraget att ta fram en fysplan som skulle genomsyra hela föreningen. Han säger att skadorna minskat markant, att han skapat en metod kallad "trettonde steget" och bland annat varit i Fulham och kopierat delar av deras upplägg. Nu kastas allt jobb överbord.

– Nu när jag inte får fullfölja mitt uppdrag är jag långt ifrån kostnadseffektiv. Jag går bara runt och kostar pengar utan att kunna jobba som jag vill.

Vad ska du göra nu? Har du hört att AIK står utan fystränare?

– Jag ska först bara bli frisk. Sedan får jag se om telefonen börjar ringa. Det här är ingen bransch där man söker jobb, man blir uppringd.

ARTIKELN HANDLAR OM