Tränare till attack mot Allbäcks roll

FOTBOLL

Saknar tränarutbildning: ”De har bara bytt titel på Marcus”

GÖTEBORG. Marcus Allbäcks roll i landslaget ifrågasätts starkt från flera håll.

Orsaken är otydlighet kring hans arbetsuppgifter – att Marcus Allbäck är med och instruerar spelare anser flera tränare och ledare är fel eftersom han saknar tränarutbildning.

– Förbundet är noga med våra licenser, men har bara bytt titel på Marcus, menar IFK Göteborgs tränare Stefan Rehn.

Foto: Otydliga arbetsuppgifter I allsvenskan kräver förbundet tränarlicens – men den saknar landslagets Marcus Allbäck. Han har ingen tränarroll, menar förbundet, men det ifrågasätts från flera håll.

Under Erik Hamréns första landslagssamling i Italien i november var Marcus Allbäck med som assisterande förbundskapten. Sedan januari har han en ny roll, som players manager. Marcus Allbäck ska vara länken mellan spelare och landslagsledningen.

Exakt vilka arbetsuppgifter som ingår är ännu inte tydliga utan kommer växa fram eftersom det är en ny roll, enligt landslagschefen Lars Richt.

Både i Italien och under samlingarna efter årskiftet har Marcus Allbäck varit med på planen. Under januariturnén deltog han själv i spelövningar och han har instruerat spelare i avslutningsövningar.

Det finns ingen kritik mot Marcus Allbäck som person, men hans roll i landslaget har väckt uppmärksamhet.

”Det är jättekonstigt”

Orsaken är kraven på de allsvenska tränarna som måste ha tränarlicens, en anpassning till Uefas regler. På fotbollens representantskapsmöte i Gävle i november beslutades att obligatorisk tränarlicens blir en del av klubbarnas elitlicens för allsvenskan från 2011.

– Jag tycker det är jättekonstigt. Vi har haft vår elittränarkonferens i år och klart att frågan om Allbäck kom upp. Conny Karlsson får inte träna Helsingborg och de leder allsvenskan, sen har man en som kommer in utan någon erfarenhet eller utbildning som får vara med i landslagsledningen, säger Halmstads tränare Lasse Jacobsson, tidigare riksinstruktör.

– Syndarna själva är Svenska fotbollförbundet med Marcus Allbäck i spetsen, säger Stefan Rehn, tränare i IFK Göteborg.

När Sportbladet påpekar att Allbäck har en annan roll än assisteranderollen ler Stefan Rehn.

– Det är bara att byta titel, de har bara bytt namn. Han är ju med som tränare, om han hjälper till är han ju tränare, säger IFK-tränaren.

”Finns en känslighet”

Stefan Lundin, sportchef på SEF, tog upp frågan i en debattartikel på Svenska fotbollförbundets hemsida i veckan. Och Håkan Ericson, som ansvarar för tränarutbildningen på förbundet, har diskuterat Allbäcks roll med förbundskapten Erik Hamrén och Lars Richt.

– Det finns en känslighet kring detta, säger Håkan Ericson.

– Det är fel om Marcus får en assisterande uppgift och det har jag sagt till Erik och Lasse. Ur den aspekten måste vi vara lojala med vårt eget synsätt. Men jag har fått svar kring Allbäcks roll och är nöjd med det.

Ska Allbäck få vara med och instruera spelare i landslaget?

– Principiellt tycker jag inte det, vi gör detta för att kvalitetssäkra tränaryrket. Men man måste se till den enskilda personen och det är klart att han har mycket att bidra med till forwards.

Stefan Lundin:

– Idén med Marcus i en ny roll är bra. Men jag hoppas att de som leder våra bästa spelare på planen är välutbildade.

ARTIKELN HANDLAR OM