En av de värsta veckorna för Real

FOTBOLL

Men Mourinho är som vanligt inte svarslös: ”Det finns ett reglemente för mig och ett för resten av tränarna”

BARCELONA. Real Madrid har lagt en av klubbens värsta veckor till handlingarna.

Men efter utklassningen på Camp Nou väntar en vinter med skadade nyckelspelare, avstängningar och akut jakt på nyförvärv.

José Mourinho själv gör vad han brukar, och håller huvudet högt efter krossen mot Barcelona.

– Min mormor sa alltid till mig att om folk är avundsjuka på dig så ska du vara lycklig. Det är det som är fallet med mig, säger portugisen inför kvällens toppmatch mot Valencia.

Foto: Real Madrid krossades av Barcelona och har drabbats av flera utvisningar den senaste tiden. Men José Mourinho har mest ryckt på axlarna – i alla fall utåt sett.

Fem dagar har gått sedan Real Madrid blev förnedrade av Barcelona på Camp Nou. I veckan har det mesta i det vita lägret handlat om att be om ursäkt – och förklara sig.

Sergio Ramos, som blev utvisad efter att ha kapat Leo Messi och tryckt en hand i ansiktet på landslagskamraterna Carles Puyol och Xavi Hernández, var först att ställa sig i skamvrån och säga förlåt.

– Jag är inte stolt över mitt beteende och ber om ursäkt för min reaktion, sa högerbacken i onsdags.

Ramos, som efter utvisningen är avstängd i kvällens möte med Valencia, var redan innan el Clásico i blåsväder efter att tillsammans med Xabi Alonso blivit utvisad för maskning efter den berömda ”viskleken”. Tv-bilder visar hur José Mourinho i slutet av 4–0-matchen mot Ajax via flera Real Madrid-spelare skickade instruktioner till Sergio Ramos och Xabi Alonso, som båda minuterna senare tar var sitt, till synes, frivilligt rött kort för att bli avstängda i den sista betydelseslösa gruppspelsmatchen och därmed kunna gå in i slutspelsfasen i Champions League utan risk för avstängningar.

Sergio Ramos blev inkallad på ett enskilt samtal med José Mourinho efter matchen i Barcelona och ringde själv både Xavi Hernández och Carles Puyol för att be om ursäkt dagen efter el Clásico. Men för den spanska publiken har han en del goodwill att jobba ihop.

Förstaalternativen sitter fast

Men Real Madrid har mer akuta problem än så.

Gonzalo Higuaín, som i sista stund fick lämna återbud till matchen mot Barcelona, ser ut att tvingas till operation för diskbråck och blir i så fall borta i två månader.

Karim Benzema har inte gjort Real Madrid lyckliga särskilt många dagar sedan han värvades för nästan 400 miljoner förra sommaren.

Florentino Pérez måste värva nytt i vinter, men saknar riktigt goda alternativ på transfermarknaden. Både klubbens förstaalternativ Fernando Llorente, Athletic Bilbao och Edin Dzeko, Wolfsburg, sitter fast i klubbar som under inga omständigheter tänker släppa dem när transferfönstret öppnar vid nyår. Om dagarna sedan holmgången i Barcelona varit fulla av ursäkter för Sergio Ramos och kantade av oroliga besked för Gonzalo Higuaín så har de varit José Mourinhos tveklöst tyngsta i karriären hittills.

– Det var en förlust, men ingen förnedring, sa Real Madrid-tränaren direkt efter matchen mot Barcelona.

I veckan har han fått utstå en mängd satiriska teckningar och öppet hånfulla tidningsartiklar i den katalanska pressen, och inför kvällens match mot Valencia gör José vad José gör bäst: Han försvarar sig genom att anfalla.

– Det här är saker som händer. Jag har också gjort tre, fyra mål på Barcelona i Champions League, det är inte konstigt att de kan göra fem mål på oss i en match. Man kan inte alltid vinna, säger José Mourinho enligt Marca.

Mötet med tabellfemman är ett av vinterns flera tuffa toppmöten för Real Madrid som haft ett betydligt enklare spelschema under hösten än Barcelona. Förutom Valencia ska man på en dryg månad ta emot Sevilla och Villarreal i ligan.

Och som om Real Madrid inte hade nog med smällar har Uefa beslutat att bötfälla Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Jerzey Dudek och Mourinho själv, som alla var inblandade i ”viskleken” i Amsterdam, för en total summa på 215 000 euro, runt två miljoner svenska kronor.

”Tar det som en medalj”

Mourinho blir dessutom avstängd i sista gruppspelsmatchen i Champions League mot Auxerre, något portugisen tar med jämnmod.

– Min mormor, som dog för många år sedan, sa alltid till mig när jag var liten att om folk är avundsjuka på dig så ska du vara lycklig. Det är det som är fallet med mig. Det finns ett reglemente för mig och ett för resten av tränarna. Det andra får göra får jag inte göra. Jag får inte lämna det tekniska området, jag får inte ta bollen när motståndarna vill ha den och får inte prata med fjärdedomaren, som de andra tränarna får. Avstängningen är redan historia för mig, jag tar det som en medalj, inte som ett straff, säger José Mourinho.