”Känner igen mig själv i Zlatan”

FOTBOLL

van Basten berättar om jämförelsen med Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic och Marco van Basten mäts, vägs och jämförs med varandra i Italiens största sporttidning Gazzetta dello Sport.

Nu berättar den holländske anfallsikonen om jämförelsen med svensken.

– Jag känner igen mig själv i Zlatan. Inte minst fysiskt, säger van Basten.

Det var i tisdagens upplaga av Gazzettan som förstasidan pryddes av ett bildmontage där Zlatan drog av sig en van Basten-mask.

Montaget toppades av rubriken ”Van Ibra” och i tidningen skrev Arrigo Sacchi, ex-förbundskapten och gammal Milan-tränare (bland annat för Marco van Basten), att han såg tydliga likheter mellan holländaren och Ibrahimovic.

”Han har en enorm styrka”

Tidningen hade även tagit fram statistik som visade att Zlatan har samma målsnitt som van Basten hade under sin tid i klubben (1987-1993) då han gjorde 90 mål på 147 matcher.

I dag ställer tidningen frågan om jämförelsen är befogad.

Svaren står van Basten själv för.

– Ibrahimovic är en viktig spelare för Milan och jag hoppas att han och klubben lyckas så bra som det är möjligt. Det händer att jag känner igen mig själv i Zlatan, säger van Basten som framförallt pekar på de fysiska likheterna.

– Han har en enorm styrka och är väldigt bra tekniskt.

Går på jullov som serieledare

van Basten tycker också att Zlatans tydliga mål att vinna Champions League, som ibland nästan snuddar vid något som liknar en besatthet, bara är bra.

– Det är helt rätt att han siktar på det, säger holländaren som är tveksam till att ”det nya Milan” kan nå samma framgångar som ”det gamla Milan” gjorde.

– Det är för tidigt att börja prata om ett nytt stort Milan. Laget är fortfarande på uppgång och Ibrahimovic har skaffat sig ett starkt inflytande. Han är en toppspelare och han gör mycket för sitt lag, säger han enligt Gazzettan.

Milan kommer att gå till jullov som serieledare. Zlatan och hans lagkamrater har sex poäng ner till Lazio och Juventus med en match kvar att spela under 2010 – lördagsmatchen mot Roma hemma på San Siro.

De 3 senaste Zlatan–klippen

ARTIKELN HANDLAR OM