Brolin invald i Hall of fame

FOTBOLL

Första 94-spelaren invald

I VM 94 blev Tomas Brolin uttagen i världslaget.

Nu är han också uttagen till det svenska Hall of fame, som första spelare från det klassiska 94-laget.

Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Ralf Edström... listan kan göras lång (33 namn är invalda, se alla här nedan) och det är ett välmeriterat gäng som Tomas Brolin tar plats bland i Hall of fame som utses av SFS, Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker.

– Jag visste faktiskt inte om att det här fanns men det är så klart kul att bli ihågkommen för det man åstadkom på planen. Vi är i regel ganska dåliga på att ta hand om gamla hjältar här i Sverige, säger Brolin som hoppas att förbundet tar Hall of fame-greppet på allvar framöver.

– Hoppas de kan höja statusen på det lite, det är en kul grej.

Framförallt är det insatserna i landslaget som Tomas Brolin har blivit uppmärksammad för med EM 1992 och VM 1994 som höjdpunkter.

”Morsan och farsan har alla priser”

Samtidigt var han under många år tongivande i italienska topplaget Parma ända fram tills han skadade sig allvarligt i en EM-kvalmatch hösten 1994.

Efter VM 1994 togs han också ut i världslaget – en utmärkelse som fortfarande väger tungt för Brolin personligen. Priserna förvarar han hemma hos sina föräldrar i Hudiksvall.

– Det är morsan och farsan som håller koll på det där. De har bronsmedaljen från VM och de får ta hand om det här diplomet också. Guldbollarna har jag hemma hos mig i alla fall. De är de finaste priserna jag har vunnit, säger Brolin.