Andersson rörd av ’Bengans’ hälsning

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Handbollsprofilerna gläds med sin vän

1 av 5

MALMÖ. Janne Andersson grät tre gånger om ute på plan efter guldet.

När Sportbladet förmedlar hälsningen från hans gamle lärare och ledarförebild Bengt Johansson blir tränaren rörd på nytt.

– Nu börjar jag nästan gråta igen, säger guldtränaren, som dessutom får en hälsning från en annan färsk SM-vinnare och gammal lagkamrat – Ola Lindgren.

”Bengan” Johansson.
Foto: TT
”Bengan” Johansson.

Janne Andersson har en stor förebild som ledare: handbollens gamle förbundskapten Bengt Johansson.

– Sättet att utnyttja laget och spelarna och låta andra vara med och kliva fram och leda har jag lärt mig av ”Bengan”, säger Andersson efter SM-guldet.

Han växte upp bara några hundra meter från sin förebild i stadsdelen Söndrum i Halmstad och hade den gamle legendaren som gymnastiklärare i högstadiet.

– Janne var mycket idrottsintresserad. Han gillade framför allt att spela fotboll och höll i bollen lite väl länge ibland. Han ville ha den själv, minns Johansson när Sportbladet når honom direkt efter att guldet säkrats.

”Släppte bollen bra”

– Men Norrköping släppte bollen bra i dag, tycker jag. Hälsa Janne och gratulera. Det är kul att han får vara med som vinnare.

När Andersson, som berättar att han gråtit tre gånger om ute på innerplan eter guldet, får höra hälsningen blir han rörd på nytt.

– Nu blir jag glad! Fan, va roligt att höra! Nu börjar jag nästan gråta igen, säger Janne.

– Jag träffar inte Bengan så ofta. De två senaste gångerna har varit på tippen i Halmstad faktiskt. Det är smickrande om han över huvud taget kommer ihåg mig från skolan. Han har väl haft några tusen elever. Men farsan jobbade på skolan så det är kanske därför han kommer ihåg mig.

Senare, under gymnasiet, var Andersson också praoelev hos Bengan.

– Han är en av mina få förebilder.

”Vi är två vinnarskallar”

En annan handbollslegendar skickar också grattishälsningar till Andersson genom Sportbladet: Ola Lindgren.

Lindgren och Andersson var lagkamrater i Alet i division fem i början av 1980-talet.

– Två guldtränare 2015 är fostrade i Alets IK. Vinnarskallar. Grattis, Janne, hälsar Lindgren, som ledde Kristianstad till SM-guld i handboll 2015.

Lindgren var en mycket lovande målvakt medan Andersson spelade på många olika positioner, men framför allt på mittfältet.

– Janne hade en otrolig vilja och energi men var en extremt dålig förlorare. En tävlingsmänniska helt enkelt, säger Lindgren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.