Dalkurd klart för superettan

Foto: Bildbyrån
Dalkurd firar platsen i superettan.
FOTBOLL

Dalkurd har dominerat division 1 hela 2015.

Efter 2-0 mot Umeå FC är klubben klart för superettan.

– Det känns bra att kunna ge något tillbaka till folket i den här perioden när det är krig och elände, säger Peshraw Azizi till Sportbladet.

Foto: Privat
Dalkurds firande fortsatte i omklädningsrummet efter matchen.

Inget lag i division 1 norra har lyckats besegra Dalkurd. Inför dagens bortamöte mot Umeå FC – efter 22 omgångar – hade laget 15 vinster och sju oavgjord matcher.

I dag kom den 16:e segern – som betyder spel i superettan 2016.

”Skulle göra det tillsammans”

Dalkurd toppar division 1 i storslagen stil med 55 poäng, 13 fler än tvåa Akropolis som inte kan komma ikapp Borlänge-klubben även om de vinner de avslutande fyra matcherna.

– Det är helt otroligt. Det går knappt beskriva betydelsen av den här segern och uppflyttning till superettan, säger lagkaptenen Peshraw Azizi.

– Vi firade på planen med fansen. Sedan var det in i omklädningsrummet med champagne och guldhattar. Många fans hade tagit sig hit. Det här laget betyder mycket för alla supportrar och kurder. De hade redan åkt upp igår och laddat för matchen. Vi kunde inte ge dem något annat än vinst i dag. Efter sommaren har vi haft ett otroligt stöd hemma och borta. De har åkt runt med oss hela Sverige för att stötta oss. De visste att med deras hjälp blir vi ännu starkare, vi skulle göra det tillsammans.

”Från en familj som har krigat”

Dalkurd tog ledningen med 1-0 i Umeå efter ett självmål i den 63:e minuten. Med några minuter kvar av ordinarie tid avgjorde Erik Törnros med sitt 2-0-mål.

– När tvåan kom så började det kännas i kroppen. Sista tre-fyra minuterna visste jag inte vad som gjorde på planen, det var för mycket känslor. Då kunde jag äntligen skrika ”superettan här kommer vi”. Jag grät på planen, säger Azizi.

Dalkurd grundades 2004. 2016 spelar alltså klubben i superettan.

– Det har tagit elva säsonger. Jag är själv kurd och kommer från en familj som har krigat och kämpat hela livet. Det är stort att få bära på den kurdiska flaggan och ge tillbaka något till folket i den här perioden när det är krig och elände för oss kurder. Det ger dem mycket glädje, styrka och moral, säger Azizi.

”Jag var i skottlinjen”

Hur mycket betyder det här för folket?

– Vi var på läger i Kurdistan förra året. När svenska landslaget är i Stockholm för matcher så är det mycket fans på plats som följer stjärnorna. Det är likadant för oss när vi är i Kurdistan, det här laget följs av miljoner. Jag åker till Kurdistan flera gånger om året och alla vet vem man är där, de tar emot mig som deras lagkapten.

– Jag var där i vintras. Jag var i skottlinjen där kriget är och till och med där kommer de fram och önskar oss lycka till. Det betyder så mycket för folket, det vet också alla som spelar för det här laget. Det är självklart att vi är en klubb i Dalarna, en svensk klubb. Men färgerna på bröstkorgen är för kurderna, vi gör något för dem. Vi spelar för en hel nation, det stärker laget. Vi är ett landslag i division 1.

Han har fått ta emot många gratulationer.

– Trots oroligheterna och eländet därnere sätter det ett leende på läpparna på folket. Det är redan folk därifrån som har hört av sig och gratulerat oss. Det kommer att lbi mycket mer, bilderna visas därnere nu. Jag vill tacka alla supportrar i Sverige och världen.

Sju timmars resa väntar från Umeå till Borlänge.

– Vad gör det? Haha. Låt det ta 40 timmar.