Spelarna: Det var magiskt

FOTBOLL

Fansen hyllas efter nya publikrekordet

1 av 8 | Foto: Nytt publikrekord i Svenska cupen-sammanhang då 41 063 fans tagit sig till Friends Arena för det heta derbyt.

41 063 på plats.

Nu hyllas fansen av ­spelarna.

– Inramningen var ­magnifik. Magisk. Helt ­fantastisk, säger AIK:s Mohamed Bangura.

Mittenetaget på Friends Arena var stängt på grund av en ombyggnation, men över 40 000 åskådare ­kunde ändå klämma in sig på den pampiga nationalarenan.

En publikfest som saknar motstycke i svensk ­cup­historia.

– Det är bara att ­applådera alla som hjälpte till att ­skapa den här inramningen. Det var ett grymt tryck i 90 ­minuter, säger Per ­Karlsson.

Det tidigare publikrekordet i Svenska Cupen, från 1 oktober 1944 då 35 087 såg finalen mellan Malmö FF och IFK Norrköping på ­Råsunda, rök alltså all ­världens väg. Och det här var en försmak på vad Allsvenskan 2015 kommer att kunna erbjuda.

– Grymt att det blir fler Stockholmsderbyn nu. Det är bra för fotbollen. Men vi får se till att göra bättre ifrån oss nästa gång, säger Karlsson, vars AIK alltså förlorade med 1–2.

För Hammarbys ny­förvärv Måns Söderqvist var det en helt ny upp­levelse att spela inför över 40 000 åskådare.

– Det var helt fantastiskt alltså, vilken stämning! Det är nog det största jag ­upplevt hittills i karriären, säger han.

”Lever för det här”

Hur var det att fira med fansen efteråt?

– Helt sjukt, säger ­Söderqvist.

Mohamed Bangura hade ingen anledning att fira. ­Däremot kunde han kosta på sig ett leende när han fick utrymme att prata om ­fansen.

– Ja, wow! Inramningen var magnifik. Magisk. Helt fantastisk, säger anfallaren, som saknat att spela de ­laddade Stockholms­derbyna.

– Det är det här jag lever för. Jag önskar att det var så här i varje match. Det var ett helt galet tryck på läktaren, säger Bangura.

Även AIK:s nyförvärv Dickson Etuhu njöt av ­stämningen. Men frustrationen över förlusten tog överhand.

– Inramningen var grym. Men resultatet var dåligt. Det är väldigt svårt att ­smälta. Jag kan fortfarande inte fatta att vi förlorar den här matchen..., säger han.

Sjögren: Det var en uppvisning i världsklass

AIK-klacken

HÖGSTA LJUDVOLYM

Har ett numerärt övertag på ­Bajen, och utnyttjar det under stora delar av matchen. När norra klämde i från tårna och tog hjälp av sittplats dånade det halva vägen till innerstaden.

JÄMNHET

När AIK-klacken är på topp är den . Men efter Hammarbys ledningsmål och fram till slutsignalen hördes mest tafatta försök till att dra i gång ramsor från norra.

VARIATION

Kan skapa en massiv ljudkuliss genom att använda sig av sittplats. Borde nog ha utnyttjat det ännu mer. Friskt inslag med ”Söderfamily – Djurgården och Hammarby”.

STORLEK

Norra var fylld till bredden.

Totalt: 16

Jury: Andreas Käck och­ ­Patrik Sjögren

Hammarby-klacken

HÖGSTA LJUDVOLYM

Under slutkvarten skapade ­södra sidan ett fasansfullt tryck. Bäst var det efter ­slutsignalen, när spelarna ­marscherade dit för att fira med dem.

JÄMNHET

Höll samma höga nivå före, ­under och efter matchen. Lät sig inte påverkas av AIK:s tidiga ledningsmål utan fortsatte att skapa bra tryck.

VARIATION

Hade klart fler klappramsor – Hammarbys paradgren. Bjöd också på en mäktig, Lech Poznan-inspiererad, ”vända-­ryggen-mot-planen-uppvisning”.

STORLEK

Södra var i det närmaste full. Men draghjälp från sittplats saknades.Totalt: 15

Jury: Andreas Käck och­ ­Patrik Sjögren