”När Zlatan slutar har vi ingen stjärna”

FOTBOLL

Framröstad som tvåa efter Ibrahimovic – men enligt Albin Ekdal är det tomt på den platsen: ”Ett problem”

1 av 3

154 allsvenska spelare tycker att han är den överlägset näst viktigaste ­spelaren för fotbollslandslaget.

Albin Ekdal, 25, är smickrad över omdömet, men menar att avståndet till nummer ett är ett ­dilemma.

– När Zlatan slutar har vi ingen lysande stjärna, vi har ingen som spelar i ett topplag ute i Europa och det är klart att det är ett problem, säger Cagliarimittfältaren.

Sportbladet ställde ­frågan till de allsvenska ­spelarna: Vem är lands­lagets näst viktigaste spelare (efter Zlatan alltså)?

Albin Ekdal blev den överlägsne ettan långt före närmaste konkurrenten, Andreas Isaksson.

154 allsvenska spelare svarade och 35,9 procent av dem valde Ekdal.

– Det känns kul att så många allsvenska spelare tycker att jag är viktig. När det är så många som tycker det så ligger det väl något i det. De kan sporten.

– Det bidrar också till att jag får lite mera press på mig att leverera och leva upp till de höga tankarna som finns om mig.

Håller du med dem?

– Jag ser väl, tråkigt nog, att vi är ett lag. Zlatan är nummer ett, det är ju inget att snacka om. Men sedan tycker jag att vi är en stabil grupp och stomme bakom honom som bildar det här landslaget utan att några ­individuella spelare sticker ut.

Är någon av er andra ­bakom Zlatan tillräckligt bra för att höja det här landslaget?

– Nej. När Zlatan slutar har vi ingen lysande stjärna, vi har ingen som spelar i ett topplag ute i Europa och det är klart att det är ett ­problem. Förr hade vi många duktiga spelare i ­stora klubbar och det ­gynnade landslaget. Nu är det inte så, säger Ekdal och fortsätter:

– Det är ett problem för fotbollförbundet och alla klubbar ute i Sverige att – jag kanske inte ska kalla det den dystra – framtiden utan några utmärkande stjärnor gör att vi måste jobba på ett annat sätt, slipa till ­verksamheten.

”Måste vara kul”

Har du några idéer?

– Vi får titta närmare på vad andra jämförbara ­länder gjort, som Belgien, Holland. Jag tycker att vi måste titta från grunden. Vad är det som gör att vi ­inte får fram de riktigt, riktigt bra spelarna längre.

– Det här är ju frågan som alla försöker hitta svaret på. Det är oerhört komplicerat. Man måste hitta en bra ­balans mellan allvaret och leken. Fotboll måste fort­farande vara kul när du är 14–15 år.

– Sedan tycker jag nog vi behöver lägga om träningen lite. Vi fokuserar lite för mycket på det fysiska. Det fysiska kan alla förbättra, medan det ­tekniska, passningsskickligheten, kan man inte ändra på under en försäsong. Det måste man arbeta med från tidiga åldrar med bra kontinuitet. Det är vi sämre på i Sverige än de bättre länderna i ­Europa. Fysiken har vi aldrig varit sämre på.

Innermittfältaren har kombinerat bra insatser i lands­laget med sin bästa säsong i italienska Serie A (4 mål på 24 matcher) ­samtidigt som ­Cagliari går uselt som lag (trea från ­slutet, på nedflyttningsplats).

– Jag har bidragit till ­bättre spel även om det gått dåligt för laget. Det är en ­lite märklig känsla.

– Min position är ­starkare i klubblaget och jag är mer respekterad i Serie A när man spelar i ett landslag. Jag vågar prova mer och är en av dem som bär laget i med- och motgång.

”Vill gärna prova”

Händelserna i Cagliari har dock gränsat till det ­parodiska.

Tränaren Zdenek Zeman sparkades strax före jul och ersattes av Gianfranco Zola­, som fick sparken i början av mars för att ersättas av – Zdenek Zeman.

– Jag förstår att det utifrån ser lite lalligt ut, men i ­Italien är det inte ovanligt att sparka och sedan ta ­tillbaka en tränare. Ibland måste man ta till drastiska åtgärder när det går dåligt och det är vad Cagliari har gjort.

Vad vill du utveckla för att stärka din position i landslaget ytterligare?

– Jag vill bidra med mål, med topprestationer och då krävs det att jag tar ytter­ligare ett kliv i klubblaget. I landslaget visar man ju det man lär sig i vardagen.

Då är det väl rimligt att du behöver byta klubb för att du ska kunna ta det ­klivet?

– Det finns bättre klubbar och finns det möjligheter att spela där så vill jag gärna göra det, antingen i ett ­bättre lag i Serie A eller i en annan liga. Jag trivs bra i Cagliari och har ett kontrakt (går ut nästa sommar) som jag respekterar, men jag vill spela på en högre nivå.

Mutar poliser

Hans status är hög i svenska landslaget och i ­Italien.

Därför har han ofta en mindre hög matchtröjor med sig i bagageutrymmet i bilen, hemma på ­Sardinien.

– Jag använder bagaget som förråd för skor och ­tröjor.

När Ekdal trampat för hårt på gasen har glansen som stjärna i Serie A ­kommit väl till pass i möten med Polizia Stradale (trafikpolisen).

– Vid ett par tillfällen har jag mer eller mindre lyckats muta mig bort från böter. ­Efter det insåg jag att ­tröjorna kan komma väl till användning och de har ­blivit liggande i bagaget. Jag har många tröjor och de har räddat mig från att hamna i trubbel med italienska ­staten, ­säger Albin Ekdal.
 Fotnot: Moldavien-Sverige sänds i Kanal 5 på fredag, avspark 20.45.

1 av 2 | Foto: Albin Ekdal har av 154 ­allsvenska spelare utsetts till landslagets ­viktigaste spelare ­efter Zlatan. Själv oroar han sig mer över vad som kommer att hända med blågult efter att Zlatan ­lägger skorna på hyllan.

Ekdal om

…bäste spelaren han mött:

– Ronaldinho.

…bäste spelaren han spelat med:

– Zlatan.

…fulaste spelaren han mött:

– Lúcio.

…hur mycket han lägger på kläder per månad:

– 1 000 kronor.

…intressen utanför fotbollen:

– Min tjej och jag gillar att resa. Jag kollar på en del tv-serier. House of Cards är favoriten.

…att studera på distans:

– Jag pluggar en distanskurs på halvfart i journalistik och pr inom idrottsområdet. Jag känner att jag gör någon nytta förutom att sparka på en boll. Min tjej som bor med mig i Cagliari pluggar på distans och när hon är upptagen passar det bra om jag lägger en timme eller två på något eget.

…formen efter att ha varit borta ett par veckor på grund av en vadskada:

– Skadan känner jag inte av, men jag var stilla i två veckor ­medan den läkte. Den fysiska ­formen är kanske inte hundra, men nära inpå.

2007 BP 15 matcher, 0 mål

2008 BP 9 matcher, 0 mål

2008/09 Juventus 3 matcher, 0 mål

2009/10 Siena (lån) 26 matcher, 1 mål

2010/11 Bologna 22 matcher, 1 mål

2011/12 Cagliari 30 matcher, 1 mål

2012/13 Cagliari 31 matcher, 1 mål

2013/14 Cagliari 22 matcher, 1 mål

2014/15 Cagliari 24 matcher, 4 mål

Namn: Albin Ekdal. Ålder: 25 år. Längd/vikt: 186 cm/75 kg. Landskamper: 13 A/0 mål, 12 U21/2 mål.

ARTIKELN HANDLAR OM