Uppmaningen: ”Ni ska spela för Neymar”

Publicerad 2014-07-05

Neymars skada är på allas läppar och i alla tidningar dagen efter Brasiliens kostsamma avancemang till semifinal.

En Neymar i smärtor syns överallt och ett par tidningar har dessutom en identisk uppmaning till resten av laget:

”Spela för honom”.

I landets stora tidningar görs jämförelser med 1962. Den tidens fixstjärna skadade sig i andra matchen, men Brasilien kunde ändå ta VM-guld.

”Det funkade utan Pelé, varför inte utan Neymar” är rubriken till en krönika i Folha de São Paulo. De skriver att tyskarna skulle vara favoriter även mot ett ordinarie brasilianskt lag i semifinalen.

”Utan (avstängde) Thiago Silva och Neymar är Tyskland mer än favoriter, det ska inte vara lönt att ens gardera kupongen”, skriver Folha de São Paulo.

”Där ligger faran”

De fortsätter:

”Däri ligger faran. För tyskarna”.

Utan sin största stjärna och sin lagkapten kan Brasilien spela helt utan tryck på tisdag. 1962 klev Garrincha och unge Amarildo fram när laget förlorat Pelé. ”Varför skulle inte Willian, Bernard eller Oscar kunna ta på sig Neymars roll?”, frågar sig krönikören Juca Kfouri.
Antero Greco på Estado de São Paulo är inne på samma spår: ”Vilka kliver in som Garrincha och Amarildo i år? Vi får vänta och se”.

”Det var han”

Samma krönikör tycker att Zuñigas tackling på Neymar var våldsam, men att skulden lika mycket ligger på domaren Velasco Carballo: ”Spanjoren sparade på korten för att undvika avstängningar i semifinalen. Vad blev resultatet? Spelet hettade till, smällarna tilltog och det gick ut över Neymar”.
En tidning som dock inte tvekar med att peka ut colombianen som dramats skurk är Rio-tidningen Meia Hora, inte någon av stadens mest djuplodande tidningar.

Tidningen skriver på förstasidan att "en slaktare berövade oss vår stjärna" och så har de en framträdande bild på Zuñiga under röda bokstäver: ”Det var han!”.

Sujay Dutt

Följ ämnen i artikeln