Allsvenskan i fotboll

Tolv, 16 eller 18 lag i allsvenskan

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Stor enighet på Sefs möte

Tolv, 16 eller 18 lag.

Det är så allsvenskan kommer att se ut i framtiden, efter att Svensk Elitfotboll (Sef) diskuterat fem olika förslag under ett tvådagsmöte.

– Det var en väldigt stor enighet i att de här förslagen var de intressanta. De andra som föll var sämre, säger Lars-Christer Olsson till Sportbladet.

Sportbladet kunde förra veckan avslöja att 16-lagssystemet i allsvenskan/superettan kan försvinna från och med säsongen 2017.

Efter ett tvådagars möte har Sef nu skalat ner de fem förslagen som fanns till tre.

– Vi diskuterade alla de förslag som fanns. Det var en väldigt stor enlighet i att de här förslagen var de intressanta. De andra som föll var sämre, säger Lars-Christer Olsson.

Ett förslag är att behålla serien som den ser ut i dag, med 16 lag. De andra besluten innebär att banta ner serien till tolv lag, som möts tre gånger – eller att utöka allsvenskan till 18 lag. Det sistnämnda förslaget fanns inte med bland de urspungliga fem.

"Bortsorterade sedan tidigare"

– Nej, det förslaget fanns med bland de som var bortsorterade sedan tidigare, men kom tillbaka på banan.

– Några framförde argument om att man då kunde förlänga säsongen på olika sätt.

På vilka sätt?

– Framför allt att spela hela november ut, vilket framför allt gynnar de lag som spelar internationellt. Att de inte spelar tävlingsmatcher den perioden skapar problem de sista gruppspelsmatcherna.

Annars kan man tro att det är bottenlag som argumenterar för den förändringen?

– Men det var tvärtom faktiskt, lite överraskande tycker jag nog. Sedan finns det andra sätt att förlänga säsongen på, som också är möjliga. En stor fråga är om vi har 18 lag som håller tillräcklig kvalitet.

De tre förslagen ska utredas vidare både ur ett ekonomiskt- och sportsligt perspektiv innan Sef eventuellt lägger fram ett förslag till förändring vid Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte i november.

Kommersiella argument tar över

– Vi diskuterade de sportsliga argumenten och nu är det dags för de kommersiella argumenten att ta över.

– Vid en förändring till tolv lag kan jag tänka mig att det framför allt är de kommersiella aspekterna som kommer diskuteras. Den ekonomiska styrkan blir ju större per lag, men där finns andra konsekvenser.

Vilket förslag tror du har störst chans?

– Jag väljer att inte tro på något innan det ha utretts. Det är nu jobbet sätter igång.

Om det blir en förändring av antalet lag kommer det att spelas om det under säsongen 2016, sedan träder de nya serierna i kraft från och med 2017.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll