Slappna av Frankrike – vi har hört värre...

FOTBOLL

”Som en tysk som är hög på LSD på rejv”

Hej, Frankrike!

Tyckte ni att Zlatans sågning var lite väl extrem?

Möt några av svensk idrotts största profiler.

Frankrikes Idrottsminister krävde en ursäkt och högerextrema politikern Marine Le Pen vill skicka Zlatan Ibrahimovic ur landet efter svenskens domarattack. Vi kan konstatera att det är tur att de inte jobbar med svensk idrott.

En titt i den svenska idrottshistorien visar nämligen på domarsågningar av betydligt brutala slag än Zlatans. Här är några av de mest minnesvärda (avskyvärda?):

”Spyr lite i munnen”

– Jag har varit i Danmark och coachat i sex år och där är domarna såpass dåliga att man nästan spyr lite i munnen ibland för att det är så dåligt. Men det här är det värsta jag sett. Som en tysk som är hög på LSD på rejv – han bara kör runt och visslar. Jag vet inte vad jag ska säga, han tappar matchen totalt.

Moras assisterande tränare Pär Johansson efter 5-1-segern (!) mot Oskarshamn 2014

”Måste gå i grundskolan”

– Killarna gör en jättebra insats. Tyvärr blev det fem minuter tilläggstid och det vet jag inte var domaren får det ifrån. Dessutom blir det 20 extra sekunder på det. Det är så usla domare så det är skrämmande. Det är till att håna grabbarna det här. Det är amatörer hela jävla högen. Jag kan inte hjälpa att domarna inte kan räkna, att de inte kan klockan. De måste väl gå i grundskolan först. Det verkar de inte ha gjort.

Jörgen Pettersson, tränare för Landskrona Bois till Radiosporten efter förlusten mot Sundsvall 2013.

”Ska prata med deras chef”

– Det var det värsta jag varit med om hela mitt liv. Vi blir bestulna på segern i dag. Så enkelt är det. Det finns ingen annan förklaring. Jag gör det lätt för mig nu, men jag tänker inte analysera den här matchen för med två riktiga domare hade vi vunnit den. Jag har aldrig varit så här upprörd i hela mitt liv när det gäller min handboll. Så mycket kan jag säga dig. Jag tycker att vi blir hånade.

Vad betyder det här?
– Det är ny match på torsdag. Men de ska inte döma den. Det har jag bestämt mig för.

Kan du avgöra det?

– Nej, absolut inte. Men de ska inte döma den matchen. Jag ska prata med deras chef och säga till honom att jag aldrig vill att de ska döma vår match igen.

Lite senare samma kväll pratar Sportbladet med domarbasen Mikael Claesson. Och jodå, visst hade Boquist ringt upp honom.
– Jag har fått hans upplevelser av domarinsatsen.

Martin Boquist, handbollstränare för VästerIrsta till Radiosporten efter förlusten mot Skånela 2014.

”Aldrig sett maken till...”

– Jag har aldrig sett maken till dålig domarinsats. De förstörde hela matchen. Det är bedrövligt när domarna inte håller samma nivå som spelarna. Jag försökte prata med domaren efteråt men det gick inte. Som vanligt...

Örebros hockeytränare Peter Andersson till Smålandspostens efter Tingsryds förlust mot Örebro 2011.

”Hånade spelarna”

– Jag skriver under på allt som Peter säger. Domaren åkte runt och hånade spelarna. Han flinade åt dom. Jag hoppas att vi aldrig mer behöver ha honom som domare.

Tingsryds tränare Joakim Fagervall efter samma match.

”Luuuuuuuder!!!”

– Luuuder!!! Din jävla dåre. Du är dum i huvudet fattar du det eller?! Fan det är inte första gången du är inne och fördärvar.

Jonas Björkman under mötet med Tomas Berdych i Wimbledon-tennisen 2007.

”Skulle kunna dra på han en smäll”

– Jag måste säga att jag är så grymt besviken på Börje. Han är så jävla dålig.

Du är besviken på domaren?

– Ja, han är så jävla kass så jag skulle kunna dra på han en smäll. Det är sant det.

Peter Forsberg efter SM-finalen mot Malmö 1994.

”The market – jävla domarjävel”

– Didn't you see the market - jävla domarjävel.

En klassiker från tennisspelaren Anders Järryd.

”Fucking Champions League”

– Jag sa till honom ”This is the fucking Champions League. Not amateur football. Please take some responsibility”. Men jag tycker fan mig det är bättre att han vet. Att han får veta om att han är oduglig.

Stuart Baxter efter AIK:s 1-2-förlust mot Barcelona 1999.

”Är en riktig pajas”

– Det är synd för fotbollen att sådana som han får döma. Han är en riktig pajas. Han måste haft något emot mig från första början.

Fotbollsspelaren Robin Simovic enligt Svenska Fans efter Ängelholms möte med Jönköpings Södra 2012.

”Varför ska vi få de sämsta?”

– Det är parodi. Jag vet inte varför vi ska få de sämsta varenda gång. Det känns som att han är ute efter vår forward efter två minuter och vill provocera fram ett rött kort. Det är inte ens i närheten av att vara ett rött kort.

ÄFF-tränaren Joakim Persson efter samma match.

”Frågan, idiot!”

– Inga misstag så här långt i matchen eller hur? Inga misstag alls? Svara på min fråga! Frågan, idiot!

John McEnroe till domaren i Stockholm Open 1984.

”Tycker inte han är bra alltså”

– Det är fan att vi inte kan få någon billig straff med oss någon gång. Men det är ju ingen skräll heller. Martin (Hansson) är ju aldrig bra när han dömer. I alla fall inte mot oss. Jag brukar inte kolla andra matcher han dömer men han är fan aldrig bra när han han dömer oss. Jag tycker domare ska kunna få kritik också. Vi spelare får kritik och sånt, då ska en domare också kunna få kritik. Det är sällan jag sett honom döma en bra match när han dömt mot oss.

– Jag vet inte om han bara vill hålla på och jävlas med oss eller vad fan det är. Jag har hållit inne det när han gjort mindre bra matcher men jag kan inte hålla det inne längre. Jag tycker inte han är är bra alltså.

Emil Johansson till Hammarbys fan-TV efter lagets 1-2-förlust mot Gais 2009.

”Inte bra med en domare från Sverige”

– Det var inte ett bra beslut att sätta en domare från Sverige som ansvarig för den här matchen. Det spelas viktigare fotboll i Europa än i Sverige.

Manchester Citys fotbollstränare Manuel Pellegrini efter att svenske Jonas Eriksson dömt 0-2-förlusten mot Barcelona 2014.

”På ren svenska: Go Home”

– Då sa jag till domaren på ren svenska: Go home.

Hockey-tränaren Christer Abris klassiker.

”Svinen i randiga tröjor”

– De här jävla svinen i randiga tröjor som tjänar 300 000 kronor om året bör inte få vara på isen. Halvera deras löner. De är patetiska.

Tillbergas bandyspelare Per Fosshaug i TV4:s sändning efter derbyt mot Västerås 2012.

”Jävla hemmaskit”

– Du står en meter ifrån. Han bryter ju benet på honom i luften. Helvetes jävla hemmaskit.

Fotbollsspelaren Stefan Selakovic i halvtid av Halmstads bortamöte med IFK Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM