Robin Olsen talar ut: ”Det får kosta vad det vill”

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Nyckelbenet pekade uppåt - det gjorde så ont att han ville skrika.

Operationen genomfördes förra veckan och Robin Olsen är tillbaka i Danmark för att kriga sig hela vägen till målvaktsposten i VM.

– Det gjorde väldigt ont. Jag kan inte beskriva det, det var obehagligt. Jag ska tillbaka så fort som möjligt, det får kosta vad det vill med blod, svett och tårar, säger Olsen.

Kallt i luften, hård plan. Snöstormen i Danmark ställde till det i slutet av februari.

För Robin Olsen slutade det illa.

En dryg halvtimme in i ligamatchen mellan FC Köpenhamn och Hobro IK skadade han sig vid en situation och bars ut på bår.

Nyckelbenet på höger axel var ur led och förra måndagen opererades han av en specialist i Manchester. Dagen efter återvände han till Köpenhamn och startade sin rehabiliteringen.

Sportbladet träffade landslagsmålvakten i hemmet strax utanför Danmarks huvudstad.

– Jag minns att jag kände redan på uppvärmningen hur hård banan var och jag hade svårt att komma ner med dobbarna. Det var minus sju-åtta grader i luften. Han drar iväg ett skott som går mot mål, vid min första stolpe. Jag slänger mig, landar och hör hur det knakar till. Redan där förstod jag att det här är inte helt hundra, berättar Olsen.

Foto: Henning Bagger / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

”Benet stack ut – var inte vackert”

– Just vid det tillfället försöker jag resa mig upp med högerarmen, när jag har bollen i vänsterarmen, men känner att jag inte har samma styrka. Jag väljer att sparka ut bollen och lägga mig ner. Just i den situationen kommer all smärta. Det var inte så farligt när det väl hände, utan det kom några sekunder efteråt.

Hur ont gjorde det?

– Det gjorde väldigt ont, det gjorde väldigt ont. Jag kan inte beskriva det, det var obehagligt. Jag hade två underställströjor, samt en matchtröja, så läkarteamet kunde inte se hur illa det var. När de väl började känna efter så var det som man skrek.

– När jag låg på båren och den guppade så kände jag hur ont det gjorde. Jag förstod att jag skulle vara borta en längre tid. Benet stack ut, upp mot axeln. Det var inte vackert.

28-åringen fördes direkt till sjukhus för att röntgas. Först fick han besked om att det inte behövdes någon operation, att det skulle läka av sig själv. Men sedan tyckte läkarna i FC Köpenhamn att målvakten skulle opereras. Olsen fick välja själv.

– Jag hade kunnat träna upp styrkan och kommit tillbaka utan operation, men då hade nyckelbenet alltid petat upp. Och sen hade jag fått ha med mig att varje gång jag går in på en fotbollsplan riskerar jag att slå upp skadan och då blir operationen ännu värre, berättar Olsen.

”Lätt att säga att vi inte borde ha spelat”

Hur känns det nu?

– Det har varit tufft. Jag kom hem från Manchester i tisdags förra veckan, började rehabträna tisdag morgon när vi landade. Sen därifrån har det varit kriga som gäller, det är det enda man får tänka på. Bita ihop. Jag har haft mycket smärta, men det får man ta.

Du nämnde hårt underlag vid matchen. Så här i efterhand, är du bitter för att ni spelade matchen på det underlaget?

– Dagen innan var det matcher i ligan, och där snackade de väldigt mycket om de matcherna verkligen skulle spelas. Det var mycket snö på väg och vissa delar av landet var täckta av snö. Och tvivlar de dagen innan, och det skulle bli ännu värre dagen efter, så… men det är inte mitt eller klubbens beslut att spela den matchen, det är upp till ligan.

– Två axelskador på en minut. Fem eller sex skador i ligan bara den dagen, om jag förstod det rätt.

Det låter inte som att ligan skulle ha genomfört matchen.

– Med facit i hand, när jag sitter här skadad, är det lätt för mig att säga att vi inte borde ha spelat den. Planen var hård, men den snöstormen de pratade kom i andra halvlek. Så det var inte så allvarligt så vi inte kunde spela, men i andra halvlek fick de bryta några gånger för att gå in och skotta linjerna.

Du missar landskamperna i mars, men det blir VM?

– Absolut, absolut.

1 av 3 | Foto: Andreas Hillergren

”Får kosta vad det vill”

När är du tillbaka?

– Min rehab går bra, jag ligger före i schemat. Nu ska jag åka tillbaka till Manchester om några veckor och träna med några fystränare som har mycket rutin att köra rehab med axlar. Jag ska träffa de ett antal gånger och träna, så jag är inte orolig.

Hur mentalt jobbigt har det varit?

– Det är klart att det går tankar i huvudet. Den första tanken efter skadan är att jag ska tillbaka så fort som möjligt, det får kosta vad det vill med blod, svett och tårar. Jag ska tillbaka så fort som möjligt, det är det jag strävar efter. Jag är fullt motiverad och köra mina övningar, oavsett hur tråkigt det än är.

Har du tänkt att VM är kört någon gång?

– Nej. Jag visste inte hur allvarligt det var när det hände. När du inte har fått ett besked om vilken typ av skada du har så är det klart att man kan börja tvivla, det var ju tre månader kvar till VM. När jag väl hade fått beskedet så hade det inte spelat någon roll vad det är, jag ska komma tillbaka snabbt och vara starkare och bättre.

När är du i spel igen?

– Tanken är att jag ska ut på banan i mitten av april.

När man pratar om VM är det omöjligt att inte fokusera på den sista matchen i Milano. Det svenska laget krigade till sig 0-0 och en VM-plats på San Siro.

”VM – något man drömt om”

Robin Olsen föll ner på knä efter slutsignalen och grät.

– Just den känslan, jag minns inte hur många tilläggsminuter det var, tre, fyra eller fem. Men det kändes som de längsta minuterna i mitt liv. Jag ville bara att de skulle blåsa av. Hela deras lag var offensivt till slut. Jag visste att skulle vi bara klara de här minuterna så skulle det vara VM. Och VM för alla som spelar fotboll är det största, absolut det största. Det är något man har drömt om. Jag har sett alla VM som jag kan minnas sen jag var liten.

– Just när han blåste av kunde jag inte hantera mina känslor, det var speciellt.

Har du tittat på det i efterhand?

– Bortaplan, San Siro, jag har sett det ett antal gånger. Det blir gåshud, en härlig känsla genom kroppen. Man blickar tillbaka och känner den känslan man hade i kroppen då, den kommer tillbaka när man ser bilderna.

Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag är positivt. Kollar du på kvalgruppen var det inte så lätt. Playoff var inte heller så lätt. Nu fick vi Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Tyskland vet alla är ett världslag. Men det sa vi om Italien, Frankrike och Holland också. Mexiko och Sydkorea har jag inte så bra koll på just nu. Men Tyskland vet man sedan innan att det är ett väldigt starkt lag. Jag är positiv.

Efter att Robin Olsen slog igenom i Malmö FF 2013 har han bara haft en tung period - tiden i grekiska Paok. I FC Köpenhamn har det gått riktigt bra för 28-åringen.

Han har blivit framröstad till årets bästa målvakt och i fjol slog han rekord med 19 hållna nollor. Då blev det även en liga- och cuptitel. Den här säsongen har det dock gått tyngre för FCK, som har dominerat stort i Danmark de senaste åren.

”Tronskifte vill jag inte gå in på”

I skrivande stund toppar Bröndby och Midtjylland serien i Danmark, 16 poäng före FCK. Enligt Olsen är det inte ett tronskifte på gång.

– Nej, nej. Nu är det ingen bortförklaring, men vi sålde fyra-fem startspelare. Tre av dem i backlinjen. Vi fick in två killar som hade lite problem med språket i början, de kunde inte engelska. Det tar tid, även för de andra spelarna, att spela in sig i ett lag. Men det är ingen bortförklaring. Vi har lagt mycket pengar och vi har press på oss att leverera direkt som lag. Det har tagit tid, längre tid än väntat. Tronskifte vill jag inte gå in på.

Hur hård är den rivaliteten?

– Den är väldigt hård.

Värre än i Sverige – jag tänker derbyna i Stockholm i Skåne?

– Jag vet inte hur det är i Stockholm. Malmö och Göteborg har en extrem rivalitet, Malmö och Helsingborg är inte så mycket nu eftersom HIF spelar i superettan.

– Malmö är enda laget i staden, men de gillar inte Göteborg. Det var annorlunda när Helsingborg låg och nosade i toppen. Mitt sista derby i Helsingborg var det inte fullsatt, gapet har blivit för stort nu, haha.

– Just när jag kom till Malmö var derbyna i Skåne extrema, fantastiska matcher att spela. Det är inte samma sätt nu, det blir inte samma derbykänsla. Bröndby är 20 minuter härifrån, det är bara sånt hat mellan varandra, det blir extrema matcher.

Hur har du märkt av det?

– Nu är de ju kaxiga, nu har de delad ledning i ligan för första gången på länge. Tror de vann en titel 2008. De är uppe och svävar bland molnen. Det är klart att det är surt att se det när de titlarna tillhör oss, vi har haft dem i de tre senaste säsongerna.

”Tanken är att de ska sälja mig nu”

Titlarna tillhör er?

– Ja, men så är det. Och det är samma attityd som Malmö har i klubben. Vad ska man säga? I Danmark kallar de det positiva arrogans. Det ska vi ha. Jag kan se det i Malmö också, de tror så mycket på sig själva. Det är den största klubben i Sverige, vi är den största klubben i Danmark. ”Vi är bäst”. Har du haft de titlarna i tre år vill du fortsätta ha det så klart.

FC Köpenhamn har gett Robin Olsen grönt ljus att lämna i sommar.

– Det var intresse i vintras, i januari. Får bara hoppas att det kommer något bra. FCK har värvat in en ny målvakt och tanken är att de ska sälja mig nu. Det är officiellt. Nu är det upp till mig att se till så jag spelar bra, så det kommer en bra klubb.

Hur nära var det i vintras?

– Klubbarna snackade. Sen vet jag inte vad det var som inte gjorde att det blev något.

Crystal Palace är intresserade av dig. Vad säger du om det?

– Det ligger något i det. Det har varit intresse.

Vad följer du för ligor?

– Jag tittar på Premier League om jag tittar på fotboll. Jag vill inte stänga ute någonting, men Premier League är drömmen. Bundesliga är en grym liga, och det är klart hade det kommit något bra så hade jag inte sagt nej. Men Premier League är det jag har följt, tipslördag varje lördag sen jag var liten.

Sen hem till Malmö?

– Jag stänger inga dörrar där.

– Hus i Malmö, familj i Malmö, flickvännens familj bor i Malmö. Det är inget jag tänker på just nu. Nu vill jag bara fokusera på nästa kontrakt, ny klubb. Sen ta det därifrån. Jag vill vara ute så många år som möjligt. Kommer man till en bra liga så vill man vara där så länge som möjligt. Man vill spela mot toppspelare varje helg. Jag stänger inga dörrar.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM