”Det sjukaste jag har sett”

Mikael Nilssons motståndare utvisad – efter att ha fällt en åskådare

Här är årets mest bisarra utvisning.

Asteras Tripolis mittfältare Adrian Jesus Bastía, 29, fick rött kort – efter att ha fällt en inrusande åskådare.

– Det sjukaste jag har sett, säger Mikael Nilsson, 30, i motståndarlaget Panathinaikos.

Det var i slutskedet av lördagens grekiska ligamöte mellan Panathinaikos och Asteras Tripolis (1–1) som en åskådare plötsligt rusade in på planen i samband med ett byte.

Asteras Tripolis argentiske mittfältare Adrian Jesus Bastía ville hjälpa säkerhetsvakterna och sträckte ut vänsterbenet.

Alla förvånade

Den förvånade åskådaren hann inte reagera, föll till marken och kunde snabbt tas om hand.

Men domaren var inte speciellt tacksam över hjälpen från Bastía – och gav spelaren rött kort för förseelsen.

Asteras Tripolis spelare omringade domaren och fick till och med stöd från motståndarna.

– Jag tycker verkligen inte att han ska bli utvisad. Jag vet inte om domaren vet vad han gör, säger Mikael Nilsson till sportbladet.se.

”Jäkligt konstigt”

Den svenska landslagsspelaren startade som högerytter i Panathinaikos 3-5-2-uppställning, men hade bytts ut tio minuter före den omdiskuterade incidenten och såg allt från bänken.

– I efterhand har jag hört att domaren gjorde rätt, men jag har faktiskt ingen aning. Det kändes jäkligt konstigt just då. Jag har sett bilderna i efterhand och jag tycker att det låter sjukt konstigt att domaren ska kunna ge honom rött kort. Jag har aldrig varit med om något liknande.

– Det var en vanlig fällning, så det skulle ju aldrig vara värt mer än gult kort.

Jämför med skandalen på Parken

Nilsson tycker att domarens bedömning är märklig och drar paralleller till det som hände i EM-kvalmötet mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn i juni 2007.

– Åskådare ska inte vara på planen. Nu var det ingen fara, men man vet ju aldrig vad det är för någon som springer in. På Parken i Köpenhamn hoppade åskådaren på domaren och då var det väldigt tacksamt att Michael Gravgaard hann emellan. Men skulle Gravgaard fått rött kort för det? Det låter väldigt märkligt. Man ska väl inte bli bestraffad för att man hjälper till.

Inget givet svar

Frågan om den grekiska domaren gjorde rätt eller fel svävar fortfarande i luften. Allsvenska domaren Martin Ingvarsson kan inte ge något rakt svar när sportbladet.se ringer upp honom.

– Domaren måste ha bedömt det här som olämpligt uppträdande eftersom man inte får fälla eller slå någon. Men jag är osäker, säger Ingvarsson.

”Besviken”

– Sunt förnuft borde råda. Det finns ingen regel som säger att man ska visa ut en spelare som fäller en åskådare, men domaren kanske tyckte att spelaren tog lagen i egna händer.

I Panathinaikos-lägret la man inte alltför mycket energi på utvisningen efter matchen.

– Vi var mest besvikna över att vi inte vann matchen. Vi tog ledningen på nick, men lät Asteras Tripolis kvittera när vi var ouppmärksamma vid en hörna, säger Mikael Nilsson.