”Det är helt absurt”

FOTBOLL

Per Nilsson om att vara skyttekung i Nürnberg

Stora skadebekymmer och bara enstaka ligamål på flera år.

Men nu är mittbacken Per Nilsson skyttekung i Nürnberg.

– Frågan är om det kan bli tvåsiffrigt? säger han till Sportbladet.

Fjolårssäsongen blev helt förstörd för Per Nilsson på grund av en hälseneinflammation. Men 2012/2013 har blivit annorlunda för 30-åringen.

Mittbacken har fått vara skadefri, blivit uttagen till svenska landslaget och leder nu interna skytteligan i Bundesliga-klubben Nürnberg.

– Det är absolut min bästa säsong någonsin, inget snack om saken. Jag har gjort fem mål i Bundesliga, spelat i stort sett alla matcher och är med i landslaget igen, säger Nilsson till Sportbladet.

– Frågan är om jag kan göra tvåsiffrigt? Tveksamt, va? Att jag leder skytteligan är helt absurt, om jag ska vara helt ärlig.

Två mål i helgen

I den senaste omgången vann Nürnberg mot Mainz hemma med 2-1. Då gjorde Nilsson båda målen.

– Jag gjorde två mål i Tippeligan med Odd (Grenland) en match, annars har det inte hänt. Det är ovanligt att man som mittbackar gör två mål. Det är väldigt roligt och det här kommer jag ju aldrig glömma, säger 30-åringen.

Det är flera spelare – Timmy Simons, Markus Feulner, Hiroshi Kiyotake, Sebastian Polter – som skuggar honom på fyra mål.

– Vi har fördelat målen på många, det är därför jag är först. Det är otroligt faktiskt. När man väl är inne i det så tänker man inte så mycket på det. Men kollar man på det utifrån skulle jag nog vara förvånad, säger Nilsson.

Stark svit på fasta situationer

Tror du att du kan vinna skytteligan?

– Fortsätter vi som vi har gjort hittills, fördelar målen mellan spelarna, så är det absolut inte omöjligt. Men man vet ju aldrig heller, det kan ju vara någon som gör hattrick. Jag hoppas givetvis att vi ska göra mycket mål och tar en plats i Europa om det går.

– Vi leder ligan när det gäller göra mål på fasta situationer, där är vi riktigt farliga. Vi har inte släppt in ett enda mål på frispark eller hörnor på 52-53 matcher i rad. Vi är bra på fasta situationer. Kiyotake är sjukt bra på frisparkar, han sätter alltid bollen där det är farligt.

I januari förlängde du ditt kontrakt med Nürnberg till 2015. Har det gett dig lugn och ro eller ångrar du att du gjorde det nu när det går så bra?

– Jag har fått en del frågor om det och ska jag vara helt ärlig är jag väldigt glad att jag fick skrev på för Nürnberg. Man måste se tillbaka var jag var för ett och ett halvt år sedan med mina skador, och att klubben ändå valde att satsa på mig. Det känns som ett stort förtroende och det skulle vara fel om man inte betalade tillbaka på något vis.

– Det är klart att jag fått en del frågor och visst är det så att man i efterhand kunde sagt att man spelar bra och kunde lämnat som Bosman och tjänat det tredubbla. Men jag trivs så bra här och är så mån om den här klubben.

”Jag var andra ersättare”

Hur var det att bli uttagen i landslaget igen?

– Först blev (Mikael) Antonsson sjuk eller skadad och lämnade återbud, sedan kunde inte Joel Ekstrand vara med. Jag var andra ersättare och fick bara frågan om jag kunde komma upp och vara med. Sen var det skönt att komma med igen, då vet man att det har gått bra för en. Men jag orkar inte fokusera så mycket på det, jag bara kör på.

Tänker du återvända till Sverige efter Tyskland?

– Det är klart man tänker lite grann på det. När kontraktet går ut är jag runt 33, kanske blir ett eller två kontrakt till här, det vet man aldrig. Jag får se det, det är inte omöjligt att jag stannar i Tyskland. Jag har gjort mig ett bra namn härnere och har väldigt mycket kontakter jag inte vill tappa.

– Sen tror jag definitivt att jag kommer jobba inom fotbollen efter karriären. Jag har mycket att ge med min erfarenhet, vilja och inställning.

Blir det Sundsvall eller AIK om du kommer hem?

– Sundsvall är ju där jag kommer ifrån, men det beror på vad det finns för möjligheter och var jag vill bo. AIK och Sundsvall är de lagen jag följer mest av alla lag i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga