Taket fungerar inte – tvingas spela inomhus

avPatrik Brenning

FOTBOLL

AIK: Vi hade inget val

Allsvenskan flyttar inomhus på söndag när AIK möter Syrianska under tak.

Anledningen är att det inte går att öppna taket annat än på manuell väg på nybyggda Friends Arena.

– Vi hade inget val, säger AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck till Sportbladet.

På söndag spelar AIK för första gången allsvensk fotboll på Friends Arena – men de tvingas göra det under tak. Det beskedet fick klubben från ägarna till 2,8 miljardersbygget inför mötet med Syrianska.

– Det är arenans beslut och handlar om byggnadsmässiga detaljer. Vi har inte behövt ha några synpunkter eftersom vi inte haft något val den här gången, säger AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck till Sportbladet.

”En fantastisk inomhusarena”

Anledningen är enligt Friends Arenas presskontakt Malin Sparf Rydberg den rådande väderleken som gör det omöjligt att öppna taket på ett normalt sätt.

– Det är i grund och botten ett arrangörsbeslut om taket ska vara öppet men det gäller vid en normal öppning av taket. En normal öppning fungerar dock inte ännu eftersom det varit en så kall vinter. Ska taket öppnas nu måste man göra en forcerad öppning och manuellt ta bort isbildningar eftersom vi fortfarande har ett vinterklimat. Det gör att man i det här fallet bestämt sig för att ha taket stängt, säger Malin Sparf Rydberg.

Men borde man inte kunna öppna taket i april på en arena för nästan tre miljarder?

– Det går ju att öppna taket genom att forcera det manuellt men det är samtidigt en fråga om det är värt det eller inte och vi har nu tagit beslutet, med tanke på att det fortfarande är minusgrader ute även fast det är plus nu i solen, att ha det stängt.

Kan du förstå att folk tycker det är märkligt?

– Det är alltid svårt att rå på vädret. Samtidigt har arenan ett fantastiskt klimat, samma som det var när Sverige mötte Irland, Argentina och England, som gör att det är en fantastisk inomhusarena med riktigt härligt stämning och skön värme.

Ska inte fotboll spelas utomhus?

– Det är en fråga du får ställa till fotbollsklubbarna.

AIK säger att de fortfarande inte tagit beslutet om de i fortsättningen ska spela med taket öppet eller stängt i hård väderlek.

– Vi får jättemycket frågor om det. Nu spelar vi med stängt tak och sedan provar vi några gånger med öppet innan vi sätter oss ner och diskuterar hur vi ska göra i fortsättningen.

ARTIKELN HANDLAR OM