Döms för sin attack på TV4-journalister

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

37-årige mannen i rätten: ”Jag skäms fruktansvärt”

1 av 2

Två TV4-journalister attackerades på pressläktaren av en djurgårdssupporter under derbyt mot Hammarby i våras.

Vakter och avspärrningar saknades på Tele 2 Arena, och misshandeln avbröts först av en polis som inte var i tjänst.

I dag föll domen mot den 37-årige mannen.

Han fälls för misshandel och olaga hot, och döms av Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Både åklagaren och advokaten var nöjda efteråt.

– Ett rimligt domslut, det var en engångsföreteelse, vi kommer inte att överklaga, säger advokaten Martin Cullberg.

Inte heller åklagare Mikael Ström tänker överklaga.

– Nej, absolut inte. Vi är nöjda med att det även dömdes ut ett skadestånd (5400 kronor respektive 5000 kronor), säger Mikael Ström.

Det var i april i år som de två journalisterna (båda jobbar i dag på TV4:s sajt fotbollskanalen.se) var på plats på Tele 2 Arena för att rapportera om Stockholmsderbyt mellan Djurgården och Hammarby.

”Då golvar jag honom på tre”

I samband med att de återvände till pressläktaren efter halvtidsfikat försökte 37-åringen sätta sig vid deras arbetsbord.

Under rättegången berättade fotbollsjournalisterna vad som sedan hände:

– Vi försöker förklara att platsen är upptagen men mannen säger ”sätt dig ner, sätt dig ner” till mig. Jag spanar över pressläktaren för att hitta någon personal eller ordningsvakt men ser ingen. Jag tar upp min mobil och säger att ”Nu ska jag ringa Jonas (Riedel, Djurgårdens presschef)”.

Den 37-årige mannen vänder sig då till den andre journalisten och säger:

”Om inte din kompis sätter sig ner så golvar jag honom på tre”.

– Sedan börjar han räkna högt: Ett två, tre…, sa journalisterna samstämmigt och berättade att det sedan kom någon form av slag.

En polis som besökte Tele 2 Arena för att se matchen privat såg vad som hände från en plats några bänkrader nedanför pressläktaren. Polisen vittnade under rättegången att han reagerade när 37-åringen gav en av journalisterna ett knytnävsslag:

– Det är en högerkrok som sitter i ansiktet, och han ramlar omkull. Då släpper jag blicken och springer dit, berättar polisen som övermannade 37-åringen för att sedan överlämna honom till ordningsvakter.

Enligt journalisterna pågick tumultet totalt i närmare fem minuter på pressläktaren utan att vare sig ordningsvakter eller Djurgårdspersonal kom på plats.

37-åringen uttalade även ett hot:

– Han lutar sig över mig och när han bara är några decimeter från mitt ansikte säger han "Jag ska slå sönder dig, jag ska slå sönder ditt ansikte”, berättar en av journalisterna.

Dömd för misshandel 2009

37-åringen, en egenföretagare och småbarnspappa hemmahörande i Stockholmsområdet, förekommer totalt under elva punkter i belastningsregistret. Senaste gången är en misshandelsdom från en händelse 2009 där han även fick tillträdesförbud till idrottsarenor i Sverige.

Han ska på den tiden ha tillhört en huliganfirma med koppling till Djurgården. Enligt advokaten har han dock lämnat det livet bakom sig sedan sju år, en bild som bekräftas av poliser Sportbladet pratat med:

– Han har ordnat upp sig liv.

37-åringen var djupt ångerfull under rättegången, och mindes inte något av händelsen på Tele 2 Arena då han ska ha varit kraftigt berusad vid tillfället.

– Jag har tyvärr inte så mycket att tillägga med tanke på att minnesbilden är noll. Men det jag hör gör att jag skäms fruktansvärt och jag ber om ursäkt, verkligen. Det är ett fruktansvärt beteende, säger 37-åringen som också berättade att han inte har druckit alkohol sedan den dagen.

Under en paus i rättegången gick han fram till journalisterna, sträckte fram handen och bad om ursäkt även mer personligt, en ursäkt som journalisterna tog emot.

I kväll spelas ett nytt Stockholmsderby på Tele 2 Arena, det är första Djurgården arrangerar derby sedan i våras, nu mot AIK.

Det har från arrangörshåll sagts att säkerheten ska vara bättre, att ordningspersonal ska finnas på plats samt att pressläktaren ska vara tydligt avgränsad för att undvika att obehöriga personer kan ta sig in.

Publicerad: