U19-hjälten: ”Är en viktig säsong"

FOTBOLL

Hektisk nyckelsäsong väntar för Stina Blackstenius

EM-kval, OS i Rio, U20-VM i Papua Nya Guinea. Och allsvensk fotboll i Linköping.
Stina Blackstenius, 20, kan få ett rejält fullpackat schema nästa säsong.

Som kan bli en nyckelsäsong för 2015 års genombrottsdam i svensk fotboll.

Foto: Stina Blackstenius.

När Sportbladet når Linköpings landslagsspelare förbereder hon sig inför torsdagskvällens lottning till U20 VM i Papua Nya Guinea, där Sverige lottades mot värdlandet, Brasilien och Nordkorea.

Idelt nytt motstånd för Stina Blackstenius och hennes landslagskamrater, efter att de säkrade VM-platsen genom guldet i sommarens U19-EM.

Ett EM som blev LFC-spelarens stora genombrott på den internationella fotbollsscenen. Hon gjorde två mål i finalen mot Spanien och vann den totala skytteligan i turneringen med sex fullträffar.

2015 års framgångar har dock inte stigit Blackstenius åt huvudet.

– Det är lite oklart om jag kommer vara med där än, det vet jag inte än. Jag är aktuell till truppen men inte uttagen än, säger LFC-anfallaren.

"Jättemycket på gång"

Om hon som förväntat blir uttagen, som hon också förväntas bli på nytt både den svenska EM-kvaltruppen och OS-truppen, så blir det ett minst sagt fullspäckat fotbollsår för 20-åringen.

– Det är jättemycket som är på gång det här året. Det känns jättespännande. Jag har individuella mål att ta plats i både OS och VM-truppen. Så det kan bli riktigt intressant och spännande.

Finns det risk att det kan bli ett för hektiskt schema?

– Det finns en risk att det kan bli så. Sen så gäller det ju att lägga upp träning och match utefter att det kan bli ett sånt tufft schema.

"Pressen mest från mig själv"

Efter guldsommaren i Israel tog det inte lång tid innan den unga Linköpingsspelaren fick chansen i A-landslaget. Och på den vägen har det gått. Nu står hon inför lite av en nyckelsäsong.
– Lite så känns det. Det är en ganska viktig säsong. Samtidigt får jag heller inte lägga för stor vikt vid det. Jag får ta det lite som det kommer även om jag sätter en hel del press på mig själv.
Känner du att pressen utifrån också ökat?

– Inte så som jag känt av det. Pressen har mest varit från mig själv, säger Blackstenius.

Som också har en viktig roll i allsvenska Linköpings jakt på guldet den kommande säsongen.

– Vi har ett mycket intressant lag. Nästan samma trupp som från förra året. Vi har ändrat lite spelsystem och lite nya idéer. Det finns mycket att bygga på.

Precis som för ett av svensk fotbolls stora framtidsnamn.

ARTIKELN HANDLAR OM