Sämsta tittarsiffran sen Kanal 5 tog över

FOTBOLL

Sveriges 1-0-vinst mot Luxemburg var ett bottennapp för Kanal 5.

Matchen sågs av 762 000 personer – sämsta tv-siffran sedan kanalen tog över landslagets kvalmatcher.

– Det var inget som överraskade oss på något sätt. Motsvarar våra förväntningar, säger DNS:s sporchef Emir Osmanbegovic.

EM-slutspelet i somras blev sista framträdande i landslaget för bland andra Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och förbundskapten Erik Hamrén.

Första kvalmatchen inför VM i Ryssland 2018 var mot Holland på hemmaplan. Runt 1,2 miljoner personer följde 1-1-matchen via tv-rutan.

”Siffran väntad”

Men när det svenska landslaget mötte Luxemburg i fredags var intresset desto svalare. 762 000 personer satt framför tv:n och kikade när Sverige vann med 1-0.

Det är Kanal 5:s sämsta tv-siffra sedan de började sända landslagets kvalmatcher.

– Med tanke på motståndet, kanske det svagaste i den här gruppen, så var siffran väntad. Det var några matcher i förra kvalet mot sämre motstånd som var under miljonen. Så det är inget som överraskar oss på något sätt, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sweden (DNS).

– Våra estimat är precis rätt, vi visste vad vi kunde förvänta oss.

Vad är en bra siffra?

– Det beror på veckodag, vilken match och motståndet. Det beror på om det går bra för Sverige, då tillkommer det folk. Om det går dåligt så tittar färre. Matcherna mot Holland och Luxemburg motsvarar våra förväntningarna.

”Bättre siffra än snittet”

Påverkas siffrorna av att Zlatan har lämnat Blågult?

– På kort sikt tror jag inte det. Vid matchen mot Holland hade vi en bättre siffra än snittet på det kvalet när Zlatan fanns med. På lång sikt får vi se vad Zlatans avsked betyder för landslaget. Det beror på vilka nya profiler som dyker upp. Om vi går till VM så blir intresset större. Om vi inte klarar av det så blir intresset svalare.

ARTIKELN HANDLAR OM