Bekräftat: Bomben en avancerad bluff

FOTBOLL

Mötet mellan Manchester United och Bournemouth ställdes in

Polisen har sprängt det misstänkta föremålet på Old Trafford.

Nu står det klart att allt var en mycket avancerad bluff.

”Föremålet var inte funktionsdugligt”, skriver Manchester-polisen på Twitter.

Det var bara en kvart före avspark mellan Manchester United och Bournemouth som beskedet kom att matchen skulle skjutas upp i 45 minuter. Manchester United bekräftade att man hade hittat ett misstänkt föremål i det nordvästra hörnet och att man hade utrymt två läktarsektioner på Old Trafford.

Det var ”code red” på arenan.

”Inte varit med om det tidigare”

I Viasats tv-sändning berättade kommentatorerna Henrik Strömblad och Glenn Strömberg att säkerhetskontrollerna på Old Trafford hade varit extra noggranna inför matchen.

– Jag har inte varit med om det tidigare, mycket mer än vanligt, sa Strömberg.

Säkerhetspersonal undersökte Old Trafford med hjälp av bland annat hundar. Strax efter klockan 16.00 meddelade Manchester United att man på polisens inrådan ställde in matchen på grund av det misstänkta föremålet.

Genomförde sprängning

Brittiska journalisten Andy Mitten bekräftade att en bombpatrull anlände till Old Trafford och det kom uppgifter om att man eventuellt kunde tvingas genomföra en kontrollerad sprängning.

Militärens bombgrupp anslöt till arenan för att hjälpa till i situationen. Strax före klockan 18.00 genomfördes en så kallad kontrollerad sprängning på Old Trafford.

”Avancerad bluff”

Efter att ha undersökt resterna av det misstänkta föremålet kunde man slå fast att det hela handlade om en attrapp.

”Experter på bombdesarmering har genomfört en kontrollerad sprängning på Old Trafford på vad som beskrivs som en mycket verklighetstrogen sprängladdning...”, skrev Manchester-polisen på Twitter och utvecklade kort senare:

”Full utvärdering nu genomförd och det står klart att föremålet inte var funktionsdugligt. En full genomsökning av arenan pågår.”

Enligt Manchester Evening News kommer nu polisen att undersöka om bluffen kan ha varit ett test från terrorister för att testa säkerheten.

Det är första gången Premier League ställer in en ligamatch på grund av ett bombhot, uppger nyhetsbyrån AP.

Fotnot: Senare under söndagskvällen bekräftade polisen att attrappen hade glömts kvar av ett externt säkerhetsföretag under en övning med bombbundar. Läs mer här!

ARTIKELN HANDLAR OM