Thorén: Räkna inte med Asllani till OS

Foto: Asllani var med i landslaget i höstas.
FOTBOLL

Till OS får Pia Sundhage ta med 16 utespelare.

Förbundskaptenen säger att Kosovare Asllani kan bli en av dem.

Räkna med att anfallsstjärnan inte blir det.

Foto: Sportbladets Petra Thorén.

Det var en glad förbundskapten som mötte oss i går. Pia Sundhage är på väg mot nya utmaningar, EM-kvalet i vår med Slovakien i april, och förstås OS i sommar.

Vägen dit har inte alltid varit vacker, men föränderlig och med stark inställning.

Nybygget började i höstas efter VM-bakslaget. Spelsystemet 4-3-3 sjösattes. Försvarsspelet har landat rätt mycket tack vare Linda Sembrant. Offensiven har stundtals fungerat, men hackade när allt ställdes på sin spets i OS-kvalet.

Pia Sundhage vet dock att hon har en fin uppsättning anfallare där Lotta Schelin inte ensam behöver bära ansvaret. Tillsammans med Olivia Schough och Sofia Jakobsson bildar Lyonstjärnan en stabil starttrio. Stina Blackstenius kom in mot Holland och påverkade matchbilden. Fridolina Rolfö och Pauline Hammarlund har också kvalitéer för att göra det.

Så om just nu ratade Kosovare Asllani ska få en chans i sommarens OS är det som mittfältare.

Kosovare vill tillbaka – men vad vill Sundhage?

Pia Sundhage var nyligen i England för att studera ”Kosse”. Hon fick se Manchester City-spelaren till höger i en ytterforwardsroll mot Liverpool. Förbundskaptenen var nöjd med Kosovare Asllanis försvarsagerande, men fick inte de svar hon ville ha offensivt.

Signalerna Sundhage uppfattat i de sms de skickat till varandra – de talades aldrig vid efter matchen – är riktade åt ett håll: ”Kosse vill tillbaka”.

Men frågan hur mycket Sundhage vill?

Här finns inga rationella argument eller sakliga argument. Mer en känsla.

Pia Sundhage uppskattar Kosovare Asllani för de fotbollsegenskaper hon har: ”Kosse” är en teknisk spelare som bryter mönster. En spelartyp som kan vara den saknade pusselbiten i ett lagbygge.

Men Kosovare Asllani är inte på den nivån (än) som hon var under EM 2013 när hon kombinationsimponerade med Lotta Schelin.

Och även om hon skulle nå dit är det osäkert om det skulle räcka.

Kan Kosovare Asllani tillföra gruppen den energi som Pia Sundhage värdesätter?

Under hösten spelade ”Kosse” två matcher från start i en klubb, i en stad som hon aldrig trivdes i och landslagsformen var långt borta. Efter att hon själv lämnat Paris Saint Germain har hon startat om.

Ökar inte chanserna att nå OS

I samband med uppbrottet från PSG berättade Kosovare Asllani att alla spelare har olika relationer med Pia Sundhage och att hennes inte är som någon annans.

Exakt hur den ser ut vet vi inte.

Men den ökar sannolikt inte anfallsstjärnans chanser att nå OS. Inte ens som mittfältare.

I truppen som ska möta Slovakien testas nu landslagets ytterback Elin Rubensson som mittfältare. Det finns dessutom en Hanna Folkesson och en Lina Hurtig som lär konkurrera efter sina skador.

Den 1 juni tar Pia Sundhage ut en bruttotrupp till OS. Den 14 juli ska allt vara spikat: 16 utespelare, två målvakter och fyra reserver.

Är Kosovare Asllani en av dem?

Räkna inte med det.

Sverige möter Slovakien borta 8 april

Hela truppen

Målvakter: Hilda Carlén, Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson, Linköping, Emma Berglund Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Nilla Fischer, Wolfsburg, Freja Hellenberg, Göteborg, Lina Nilsson, Rosengård, Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare: Tove Almqvist, Linköping, Emilia Appelvist Djurgården, Lisa Dahlkvist, Paris SG, Josefin Johansson, Piteå, Elin Rubensson, Göteborg, Caroline Seger, Paris SG.

Anfallare: Stina Blackstenius, Linköping, Pauline Hammarlund, Göteborg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Fridolina Rolfö, Linköping, Lotta Schelin, Lyon, ­Olivia Schough, Eskilstuna.

ARTIKELN HANDLAR OM