”Spelade i AIK med droger i kroppen”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Nouri: ”Hade knarkat när vi spelade cup-match”

Foto: Brwa Nouri i Östersund.

Brwa Nouri är tillbaka i allsvenskan åtta år efter knarkrazzian som tvingade honom bort från AIK.

I en intervju med FotbollDirekt berättar 29-åringen nu utvecklande om omfattningen av hans drogberoende.

– Jag kommer ihåg en Svenska cupen-match vi hade. Jag tror vi mötte Hudiksvall, vi vann med 4-0 på Råsunda. Jag hade knarkat den dagen till och med, säger Nouri till sajten.

Brwa Nouri var talangen AIK hoppades skulle ledas deras allsvenska lag men livet vid sidan av fotbollen gjorde att mittfältaren tvingades ta en annan väg till allsvenskan. Efter att ha fått sparken av AIK 2008 är mittfältaren nu tillbaka i Sveriges högsta fotbollsserie efter att ha avancerat med Östersunds FK.

”Hade tappat vem jag var”

Nu talar Nouri också ut, i en intervju med FotbollDirekt, om omfattningen av hans drogberoende under åren i AIK.

– Allting började egentligen med att jag var nyfiken. Kompisarna gjorde saker och ting och jag ville också göra det. Det var också coolt att göra dessa grejer samtidigt som jag spelade i AIK. Det gjorde inte mig till en sämre fotbollsspelare, det kan jag inte påstå. För tillslut blev droger och den livsstilen jag hade min identitet. Det blev snarare så att när jag la av med det, och gav mig själv en chans, att jag då blev sämre på att spela fotboll. Jag hade tappat vem jag var. När jag väl började med drogerna igen, så kunde spelare och tränare säga ”Var har du varit de senaste tre månaderna? Du är tillbaka nu!”. Då blev det en bekräftelse på att jag blev tvungen att ha vissa saker för att kunna spela fotboll. Den psykiska aspekten förföljde mig i väldigt många år, det var först när jag kom till Dalkurd som jag blev människa, säger Nouri.
Tre veckor innan SM-guldet med AIK:s juniorlag 2004 testade Nouri droger för första gången. Beroendet utvecklades sedan till ett dubbelliv där Nouri knarkade på nätterna, sov två timmar och sedan åkte direkt till AIK:s träningsanläggning för att äta frukost med laget. Cannabis, tabelleter och kokain blandades med alkohol.

Rymde från dopningskontrollanterna

Samtidigt fanns också rädslan för att åka fast. Inte i första hand av polisen utan snarare av idrottens dopningsjägare.

– Jag kommer ihåg en Svenska cupen-match vi hade. Jag tror vi mötte Hudiksvall, vi vann med 4-0 på Råsunda. Jag hade knarkat den dagen till och med. Då kom dopingkontrollanterna efteråt, men de har ju redan valt ut vilka de ska testa. Men de stod där inne och min kompis sa till mig att ”De är här”. Min känsla var att ”Nu är det slut”. Jag tog mina grejer utan att duscha och sprang ut från Råsunda, raka vägen hem. Som att jag hade klarat mig och rymt från dem, men egentligen så var jag inte ens med på deras lista.

Fasaden krossades först när Nouris namn kopplades till en stor drograzzia polisen genomförde i Solna. AIK satte mittfältaren i ett kontrollprogram men när Nouri inte lyckades sluta med drogerna valde klubben att sparka talangen.

AIK tog ändå ansvar och försökte hjälpa Brwa Nouri tillbaka på banan igen. Mittfältaren hamnade i Gröndal men det var först i samband med övergången till Dalkurd 2009 som det verkligen vände.

– Jag kom till Dalkurd och fick hjälp med allting egentligen. Jag fick en psykolog att prata med, behandlingsarbetare, ekonomiskt stöd, socialt stöd. Förutom att avgifta mig själv så hjälpte psykologen mig väldigt mycket med det psykiska som jag hade problem med. ”Jag kan inte prestera, jag behöver drogerna”, kände jag, men han fick mig bara att vända på myntet. Min tankegång och tankebana förändrades totalt av honom.

ARTIKELN HANDLAR OM