Klart: Louis van Gaal lämnar United

FOTBOLL

TV: Så säger experterna om beskedet

1 av 4

Nu är det bekräftat – Louis van Gaal lämnar Manchester United.

Enligt brittiska Mirror fick holländaren beskedet via ett telefonsamtal med tilltänkte ersättaren José Mourinho.

– Jag är väldigt besviken att inte kunna fullfölja den tilltänkta treårsplanen, säger han i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

ERIK NIVA: ”Den arroganta ledaren som gick vilse”

I månader har det spekulerats och under de senaste dagarna har det mer eller mindre varit fotbollsvärldens sämst dolda hemlighet att Louis van Gaal är på väg att få sparken av Manchester United.

I ett långt pressmeddelande på Manchester Uniteds hemsida sätter van Gaal ord på sina tudelade känslor efter att beslutet bekräftats:

– Det har varit en ära att träna en sådan magnifik klubb som Manchester United och genom att göra det också uppfylla en långsiktig målsättning, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt besviken att inte kunna fullfölja den tilltänkta treårsplanen. Jag tror att grunden finns för att flytta fram klubbens positioner och uppnå än större framgång.

Enligt Mirror fick holländaren reda på att han skulle få sparken via ett telefonsamtal. Den brittiska tidningen skriver att van Gaal fick beskedet via ett telefonsamtal med tilltänkte ersättaren José Mourinho.

”Beslut om efterträdare kommer snart”

Ända sedan slutet av december har det spekulerats i att van Gaal ska efterträdas av José Mourinho. Men än så länge vill inte klubben bekräfta någon efterträdare.

– Ett beslut angående efterträdare kommer att meddelas snart, skriver klubbens vice ordförande Ed Woodward i ett separat uttalande där han även hyllar van Gaal för sättet han avslutade i klubben:

– Jag vill tacka Louis och hans stab för deras utmärkta jobb under två år som kulminerade med att vinna klubbens tolfte FA-cuptitel. Han har uppträtt med stor professionalism och värdighet under hela sin tid här, säger han.

Redan tidigare under eftermiddagen var det tänkt att Manchester United skulle kommunicerat van Gaals avgång. Men enligt Paul Hirst, reporter på The Times, sköts beslutet upp så att nederländaren skulle hinna flyga från Manchester.

Öppnar ytterligare för Zlatan

Bekräftelsen på att van Gaal lämnar har tidigare rapporterats vara en nyckel för att Zlatan Ibrahimovic ska vara aktuell för en flytt till klubben. Sportbladet har tidigare skrivit att flytten är nära och Mirror menar att det bara handlar om 48 timmar innan affären ska kunna vara i hamn.

Se 50 minuter snack om BARA Manchester United med Erik Niva, Kalle Karlsson och Patrik Syk – Prova Plus premium för 1 kr utan bindningstid

ARTIKELN HANDLAR OM