Lagerbäcks ”fräckis” ställde världspressen

FOTBOLL

Fick hela presskåren att gapskratta

1 av 4

PARIS. Lars Lagerbäcks förklaring hur det känns att vinna en viktig fotbollsmatch lockade den församlade världspressen till gapskratt.

– Jag skulle kunna jämföra det med något annat men jag vet inte om jag ska göra det här. Det var så länge sedan också…, sa Lagerbäck.

Presskonferensen inför kvartsfinalen mellan Island och Frankrike på Stade de France blev en lättsam tillställning trots den stundande matchens allvar.

Bland annat berättade förbundskapten Lars Lagerbäck om en lärdom han gjorde tidigt i karriären:

– Jag lärde mig en sak av Ron Greenwood (före detta engelsk förbundskapten) redan på 1970-talet. Han sa: ”Att göra något enkelt är att vara ett geni”. Det har följt med mig hela karriären, sa Lasse.

Då lutade sig Lagerbäcks högra hand, Heimir Hallgrimsson, fram till mikrofonen på presspodiet och flikade in:

– Du menar att du är ett geni, Lasse?

– Det var du som sa det, svarade Lagerbäck nöjt.

”Enorm glädje”

Ännu högre skratt från publiken blev det när SVT:s utsände frågade Lars Lagerbäck om slutsignalen i Englandsmatchen där han lugnt promenerade över planen medan övriga spelare och ledare firade vilt med fansen.

Kan du berätta vad som rörde sig i ditt huvud och även förklara ditt lugna sätt att coacha?

– När du vinner sådana matcher så känner du en enorm glädje gå genom din kropp. Det är svårt att beskriva, jag skulle kunna jämföra det med något annat men jag vet inte om jag ska göra det här…, sa Lasse.

Det ledde till högljudda skratt från den församlade världspressen.

Ännu högre blev dem när Lasse la till:

– Det var så länge sedan också.

Och församlingen fick sedan skratta en tredje gång när Lasse sa:

– Nu tappade jag bort frågan?

”Lärt mig mycket”

Han fann sig dock snabbt:

– Nä men ju mer du lever dig in känslomässigt i en match, desto mer koncentration tappar du. Jag har lärt mig genom åren att hålla mig själv så fokuserad och koncentrerad som möjligt. Det är svårt att kommunicera med spelarna också. Min åsikt är att som coach gör man 90 procent av jobbet innan match, sedan måste du lita på spelarna. Du kan påverka matcherna så lite under tiden, sa Lasse Lagerbäck.

Han fick också fick en fråga vad han tror om respektive lags procentuella chanser att vinna i morgon:

– Det är en svår fråga. I fotboll har du alltid en realistisk chans. Sedan hur stora de är kan vi diskutera länge. Jag skulle säga att Frankrike är lite av favoriter men jag skulle inte kalla dem storfavoriter. Om det är 40-60 eller vad det nu kan vara.

– Det viktiga är att vi går ut på planen och tror på att vi kan slå Frankrike. Om vi har den attityden kan vi orsaka en hel del problem för dem i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM