Över 100 spelare kan sparkas ur England

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Folkomröstningen riskerar skaka Premier League

1 av 2 | Foto: Reuters Sport
West Ham-stjärnan Dimitri Payet har gjort succé under säsongen - men ligger i farozonen.

Storbritannien kan vara på väg att lämna EU.

Det skulle få enorma följder för Premier League, rapporterar BBC.

En kartläggning från den statliga tv-kanalen visar att över 100 spelare skulle diskvalificeras från ligan.

Den 23 juni håller Storbritannien folkomröstning kring huruvida man bör fortsätta vara medlemmar i den Europeiska Unionen – eller om man bör lämna densamma.

Nu ringer BBC i varningsklockorna för vilka effekter omröstningen skulle få på den engelska fotbollen. BBC skriver att den brittiska fotbollen kan förändras i grunden om Storbritannien röstar för att lämna EU.

”Enorma följder”

Vissa experter fruktar enligt BBC att upp mot 400 spelare kan mista sin rätt att spela i Storbritannien, medan andra säger att det kan engelska talanger fler chanser.

– Att lämna EU kommer att ha betydligt större effekt på fotbollen än vad folk tror. Vi pratar om att halva Premier League kommer att behöva arbetstillstånd. De kortsiktiga följderna hade varit enorma men det går att argumentera för att det på lång sikt kommer att tvinga klubbar att koncentrera på lokala talanger, säger stjärnagenten Rachel Anderson.

I dagsläget är spelare med EU-pass fria att spela fotboll i Storbritannien. Spelare som saknar EU-pass måste möta inrikesministeriets kriterium, där det viktigaste är att spelaren är etablerad landslagsan i ledande landslag.

Fem svenskar

BBC har kartlagt spelartrupperna i England och Skottlands två respektive högstaligor och kommit fram till att totalt 332 spelare skulle misslyckas med att uppfylla de reglerna om Storbritannien lämnar EU.

Enligt BBC skulle fler än 100 Premier League-spelare påverkas och Aston Villa, Newcastle och Watford skulle riskera att bli av med 11 spelare var.

BBC pekar också på Leicesters N’Golo Kante och West Hams Dimitri Payet som två av de största stjärnorna som skulle behöva lämna.

Premier Leagues fem svenskar (Martin Olsson, Jonas Olsson, Ola Toivonen, Kristoffer Nordfeldt och Joel Ekstrand) skulle också påverkas. Med det svenska landslagets placering på dagens världsrankning skulle svensken i fråga ha behövt spela i 75 procent av landslagets tävlingsmatcher de senaste två åren för att uppfylla Premier League-reglerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.