Sjöstrand höjde rösten för damfotbollen: Se er i spegeln!

avKristoffer Bergström

Foto: BILDBYRÅN, TT

Sverige går i bräschen för att ge damfotbollen bättre ekonomiska villkor.

I helgen höjde generalsekreterare Håkan Sjöstrand rösten på en Fifa-konferens.

– Se er i spegeln. Vill ni det här eller är det bara fina ord? sa han.

När en fotbollsspelare säljs tillfaller en viss procent av köpesumman den förening som skött fostran. När samme spelare tas ut till mästerskap får den nuvarande klubben 72 000 kronor om dagen för att de lånar ut sin anställda.

Om det är en killspelare, alltså.

Reglerna ovan gäller bara män, inte kvinnor, för så ser Uefas och Fifas regler ut. I maj reagerade Caroline Seger på ojämlikheten i ett upprört Instagraminlägg.

”På grund av mitt kön tjänar jag mindre pengar, får mindre uppskattning och kan sannerligen inte förvänta mig samma möjligheter som en man (...). Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla beslutsfattare i fotbollsvärlden: vill ni ens att damfotboll ska existera? Med tanke på några av era beslut undrar jag verkligen”.

Sjöstrand: Vi måste fortsätta

Kampen för förändring går långsamt, men den bedrivs. Under sommarens herr-VM lyfte SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson frågorna om utbildningsbidrag och mästerskapsersätttning från podiet på en Fifa-kongress i Moskva.

I helgen tog Håkan Sjöstrand vid.

– Vi tar varje tillfälle att trycka på de här frågorna. Vi måste fortsätta, för det måste till förändringar. Vi kan inte lämna över ansvaret att göra något till andra, säger generalsekreteraren.

Tillställningen kallades Fifa Women’s Football Conference och hölls i samband med U20-VM-finalen i franska Rennes (Japan vann mot Spanien med 3–1). Håkan Sjöstrand deltog i ett panelsamtal på scenen och en av åhörarna, Fifas utvecklingschef Emily Shaw, tvittrade att svensken uppmanade alla i rummet att se sig i spegeln – gör de verkligen nog för jämställdheten i sporten?

Får titta vidare på detaljerna

När Sportbladet pratar med Sjöstrand är han nyss hemkommen till Sverige. Han är nöjd med konferensen.

– Många säger ”vad bra” och respekterar våra åsikter, men vi är en av 211 nationer. Frågan måste upp i Fifas styrelse för att nå en riktig förändring, säger han.

Vad hade varit en rimlig ersättning för klubbar som lånar ut spelare till mästerskap?

– Det får man titta på. Det går troligen inte att här och nu hamna på samma nivå som herrarna, men det måste gå att få till något.

ARTIKELN HANDLAR OM