Fotboll

Ordkrig – om damtränare

FOTBOLL

TV4:s expert sågar kvinnliga ledare

ATTACKEN Det var i programmet Matchpuls som Daniel Kristian­sson gick till attack mot kvinnliga tränare, bland andra Lilie Persson.

ATTACKEN Det var i programmet Matchpuls som Daniel Kristian­sson gick till attack mot kvinnliga tränare, bland andra Lilie Persson.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN

Kvinnor kan inte träna herrlag, det blir för ”tanigt” och ”mjäkigt”.

Utspelet kommer från Daniel Kristiansson – TV4:s expert på just damfotboll.

– Synd att en så ung kille som Daniel måste jobba med damfotboll om han inte har förstått mer, svarar assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

I början av april sänder TV4 premiären av dam­allsvenskan, men redan nu har matchens kommentator Daniel Kristiansson gjort ett kontroversiellt utspel.

– Det finns mycket att prata om i damfotbollen som är lite snett, säger han i programmet Matchpuls.

Det han vänder sig emot är kvinnliga tränare. Inte att de har hand om damlag, men att de inte har en chans om de vill träna herrar.

”För tufft klimat”

– Jag tror inte att de klarar av det. Seriöst. Jag tror inte att Lilie Persson som är assisterande förbundskapten skulle ha en chans i ett herrlag. Det är för tanigt, det är för mjäkigt. Pia Sundhage kanske, hon är enormt kunnig precis som Lilie, men nej. Det är för tufft klimat, säger han i programmet.

Lilie Persson häpnar när hon hör orden.

– Herregud, ett modernt ledarskap bygger på att vara situationsanpassad. Alla agerar på olika sätt beroende på vilken grupp man har framför sig. Det borde en ung kille som Daniel känna till, säger hon.

Menar du att det inte blir för mjäkigt om du som kvinna tar över ett herrlag?

– Haha. Om man utgår från det Daniel säger skulle inte en kvinna kunna leda tio manliga säljare. Eller omvänt: en kille skulle aldrig leda tjejer för att han är för tuff. Ja, ojoj, ska han jobba med damfotboll om han är så tuff?

När Sportbladet når Daniel Kristiansson står han fast vid åsikterna.

– Det här kan väcka debatt, men klimatet är sånt att exempelvis Djurgården eller AIK inte hade lyssnat lika mycket på en kvinna. Kvinnliga tränare har inte tillräcklig pondus, säger han.

Är det något med brösten och det långa håret?

– Nej, inte brösten. Men även om de är proffsiga är de inte tillräckligt proffsiga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!