Allsvenskan i fotboll

Vem är allsvenskans bästa nyförvärv?

Av: 

Daniel Sjöberg

FOTBOLL

Här är sportbladet.se:s val

Ska det lossna för Andreas Eriksson i BP?
Ska det lossna för Andreas Eriksson i BP?

Alvaro Santos klar för Örgryte.

Martin Ericsson gick till Elfsborg.

Och så vidare.

Men vilket lag i allsvenskan har egentligen värvat bäst?

Den frågan får sportbladet.se:s läsare svara på.

Silly Season är inte över, men kanske börjar den bromsa in efter att ett par lag tryckt ordentligt på gasen. Som Örgryte som i dag presenterade Alvaro Santos som sitt senaste nyförvärv. Kaxigt av nykomlingen och håller brasilianarens kropp ihop så kan det bli riktigt bra. Vilka som verkligen lyckas i slutändan är givetvis inte helt enkelt att svara på redan nu. Hur många gånger har inte okända spelare överraskat och väl etablerade spelare floppat? Nu gör sportbladet.se ändå ett försök att lista de allsvenska lagens bästa nyförvärv. Hittills.

AIK

Efter Argentina-spåret har AIK nu satt ett tajtare gummiband runt plånboken. Här har det satsats ungt och på sätt och vis internt. Det nya Väsby-spåret är det som gäller, men frågan är om inte det bästa nyförvärvet kommer från Finland. Eller Holland. Visserligen var det bara en träningsmatch, men mittbacken Jos Hooiveld känns mest spännande.

Sportbladet.se:s val: Jos Hooiveld

Brommapojkarna

Vi som såg honom snurra med Djurgårdens namnkunniga mästarmittfält i träningsmatchen på försäsongen 2003 när han spelade i Café Opera trodde att Andreas Eriksson skulle slå igenom stort. Skador förstörde mycket av karriären och kanske var pressen lite för stor i AIK. Nu kanske det kan ske i BP-tröjan i stället.

Sportbladet.se:s val: Andreas Eriksson

Djurgården

Tja, det är inte mycket till konkurrens här. Om vi inte räknar in tränarna förstås, men det gör vi inte. Med all respekt för Zoran Lukic och Andreé Jeglertz så ska vi koncentrera oss på Christer Youssef. Teknikern från BP är ensam än så länge och får således bära den blårandiga fanan själv.

Sportbladet.se:s val: Christer Youssef

Elfsborg

Här är det första namnet som fick fotbollsexperterna att börja dregla när Silly Season började. Martin Ericsson. Alla minns den elegante mittfältaren/anfallaren i IFK Göteborg och även om det gick tungt sista tiden i Bröndby så ska vi komma ihåg att han i början gjorde succé i den danska klubben och nu får han chansen till en nystart.

Sportbladet.se:s val: Martin Ericsson

Gais

Alexander Axén får jobba med Magnus Pehrsons värvningar. Den förre tränaren har satsat hårt på islänningarna och det här är givetvis en chansning. Från oss, förhoppningsvis inte från Pehrson, men anfallaren Gudjon Baldvinsson beskrivs som en James Keene-typ och med tanke på hur bra det gick för engelsmannen i Gais så tänker vi inte tveka.

Sportbladet.se:s val: Gudjon Baldvinsson

Gefle

Här har det försvunnit många tunga, rutinerade namn. Då satsar Gefle och Per Olsson bland annat på en "late bloomer" i form av Omar Jawo. Brorsan Amadou slog igenom ordentligt under förra säsongen. Nu är det dags för den här 27-årige försvararen som gjorde en mycket bra säsong i Väsby.

Sportbladet.se:s val: Omar Jawo

IFK Göteborg

Robin Söder kunde inte luras av lockropen från större klubbar. Förutom att Niclas Alexandersson har slutat, vilket är ett tillräckligt hårt slag, så har IFK i första hand satsat på att behålla truppen. Men nyligen presenterade man ett spännande nygammalt namn i form av Karl Svensson. Mittbacken är rejält revanschsugen efter misslyckandet utomlands.

Sportbladet.se:s val: Karl Svensson

Halmstad

Apropå revanschsugen. Christian Järdler har mycket att bevisa efter sitt misslyckande i Malmö FF. Nu ska han starta om i en lite lugnare miljö och det finns gott om kunskap i den 26-åriga fotbollskroppen. I Halmstad får han en annan trygghet och kanske kan han åter finna formen som låg bakom genombrottet i Helsingborg.

Sportbladet.se:s val: Christian Järdler .

Hammarby

Här är det bara att erkänna att varken Igor Armas eller Monday James har letat in sig på vår fotbollskarta. Om det här är chansningar från Hammarby också återstår att se, men valet får ändå falla på Igor Armas. Hammarby har erkänt att de hoppas ha hittat en guldklimp i den 21-årige mittbacken som utsågs till moldaviska ligans bäste spelare.

Sportbladet.se:s val: Igor Armas

Helsingborg

Ska vi göra det enkelt för oss och fega ur så tar vi såklart Henrik Larsson. Men då finns det alltid någon som gnäller om att han inte är något nyförvärv så vi struntar i det. Unge Yakubu Alfa känns spännande, men vi tar det vi känner till och satsar på Erik Sundin som gjorde en riktigt bra säsong i Trelleborg. Nu väntar en annan sorts fotboll.

Sportbladet.se:s val: Erik Sundin

Häcken

Finländska ligan är inte lika stark som allsvenskan, men att Dominic Chatto ändå dominerade som han gjorde där tyder på att det finns gott om kvalitet hos den här nigerianen. Spännande ska det bli i alla fall att se om AIK gjorde en miss här och om nykomlingen har gjort en succévärvning som de större klubbarna kommer jaga inför nästa säsong.

Sportbladet.se:s val: Dominic Chatto

Kalmar FF

Silly Season är som bekant inte över på något sätt och Kalmar FF letar fortfarande tunga namn i Brasilien. Men av de som kommit så här långt så väljer vi ändå Daryl Smylie. Det är en chansning han var kort tid i Ljungskile, men det känns som en spelare som kommer passa in bra hos svenska mästarna.

Sportbladet.se:s val: Daryl Smylie

Malmö FF

Ska vi gå på det vi hört från Brasilien, och från Malmö FF, så är det Ricardo som är namnet och så kan det mycket väl bli. Men efter säsongen i superettan förra året så kan det vara dags för Daniel Larssons riktigt stora genombrott. Den snabbe anfallaren ska bli spännande att följa.

Sportbladet.se:s val: Daniel Larsson

Trelleborgs FF

Minns att någon på Elfsborgs Svenska Fans-sida fantiserade om hur Joakim Sjöhage skulle återvända till klubben i framtiden efter en fantastisk proffskarriär i Barcelona eller något annat storlag. Så lär det inte bli, men här finns det kunskap som kanske kan komma till sin rätt bättre i ett kontrande Trelleborg.

Sportbladet.se:s val: Joakim Sjöhage.

Örebro SK

Precis som i fallet kunde vi ha fegat ur och valt Kim Olsen här. Ska bli intressant att se om dansken kan leverera nu när trycket och förväntningarna är betydligt större. Men vi måste välja någon annan och då får det bli en chansning och lex Porokara säger att vi ska välja Tommy Wirtanen. Snabb och löpstark sägs det.

Sportbladet.se:s val: Tommy Wirtanen

Örgryte IS

Namnet som drog igång den här listan är det självklara valet. Alvaro Santos har haft det tungt i Frankrike, men här finns det mycket att hoppas på och det är lätt att förstå varför Örgryte var beredd att satsa stora pengar på att få hem brasilianaren. Tillsammans med Allbäck igen. Låter som ett recept på succé.

Sportbladet.se:s val: Alvaro Santos

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll