Berg nära Hamburg

FOTBOLL

Groningen på plats i Tyskland – kontrakt på fem år ligger klart: ’Är Marcus förstaval’

1 av 3 | Foto: Marcus Bergs succé i U21-EM har gjort honom het på transfermarknaden. Nu talar mycket för att det blir Bundesligaklubben Hamburg som lyckas värva svensken från Groningen.

Marcus Berg, 22, är nära en övergång till Hamburg SV. Slutförhandlingarna kan ske i Groningen i dag.

– Hamburgs intresse är mycket seriöst, säger Groningens klubbdirektör Hans Nijland till Sportbladet.

Enligt uppgifter till holländsk press ska Berg ha erbjudits och tackat ja till ett femårskontrakt med Bundesligaklubben.

Tabellfemman senaste säsongen i Bundesliga, tyska storlaget Hamburg SV, har haft Marcus Berg under uppsikt under en längre tid.

Tidigare i våras var han en av dåvarande tränaren, holländaren Martin Jols (numera i Ajax) mest prioriterade nyförvärv.

Intresset svalnade inte när Bruno Labbadia, 43, nyligen tog över som tränare i HSV.

”Ett personligt möte”

Den tidigare storspelaren och anfallaren specialstuderade Berg på plats under flera matcher vid U21-EM.

– Labbadia känner igen en skyttekung när han ser en, säger en tysk källa till Sportbladet.

Samma källa uppger att Groningens klubbdirektör Hans Nijland och Hamburg SV:s ordförande Bernd Hoffman i måndags kväll träffades i tyska Leer, mycket nära den holländska gränsen.

– Det stämmer att vi hade ett personligt möte i Tyskland. Hamburgs intresse är mycket seriöst, bekräftar Hans Nijland för Sportbladet och fortsätter:

– Jag förväntar mig ett samtal från Hamburg inom kort. Förhoppningsvis kan vi ha ett möte i Groningen i morgon (läs i dag) där vi kan diskutera villkoren för en transfer.

Vad begär ni för Berg?

– Det är inget jag vill diskutera. Men de finansiella förutsättningarna hos klubbarna är inte som de var för ett, två år sedan, säger han.

112 miljoner kronor

Enligt uppgifter till Sportbladet är Groningen redo att släppa U21- EM:s skyttekung för tio miljoner euro, 112 miljoner kronor.

Förutom Hamburg har även engelska Fulham, liksom tidigare AZ Alkmaar, kontaktat Groningen och anmält sitt intresse för att värva Marcus Berg.

– Jag har diskuterat klubbarna med Marcus agent Sören Lerby och fått beskedet att HSV är Marcus förstaval, säger Hans Nijland.

När Sportbladet sent i går kväll pratade med Sören Lerby var han diplomatisk.

Känner du och Marcus att Hamburg är rätt klubb just nu?

– Vi får se. Först måste klubbarna komma överens. Självklart är det en intressant möjlighet. Men just nu kan jag inte uttala mig så mycket mer om det, säger Lerby.

Om klubbarna kommer överens – är du då klar med Marcus Bergs personliga avtal med Hamburg?

– Nej.

Får ett femårskontrakt

Men enligt den holländska tidningen De Telegraf så har Hamburg gjort klart ett femårskontrakt till Berg som ligger och väntar på svenskens underskrift.

Tidningen skriver också att de holländska mästarna, AZ Alkmaar, som nyligen värvade Pontus Wernbloom från IFK Göteborg, också ska ha kommit överens med Groningen om en prislapp.

Övergången gick i stöpet eftersom Berg själv helst vill lämna den Holland för spel i en utländsk liga.

Groningen har inlett sin försäsongsträning, men Marcus Berg har fått ledigt till och med 20 juli.

Väldigt mycket talar för att Berg inte finns på plats då.

I stället är Hamburg, som började sina förberedelser i måndags, hetaste tipset på ny klubbadress för den svenske stjärnanfallaren.

ARTIKELN HANDLAR OM