Laul: En gåta att inte låta fotbollschefen sköta jobbet

FOTBOLL

En vd, en fotbollschef och en förhandlingsansvarig.

Ingen kompetent nog att förhandla om prislappen på klubbens största stjärna.

Tror ni att Hasse Borg eller Håkan Mild gjort likadant?

För det första; när Hammarbys vd Michael Andersson ger Oliver Cabrera uppdraget att förhandla fram en bättre prislapp på Charlie Davies gör Cabrera inget fel som tackar ja. I den här storyn är det inte agenten som är skurken. Det märkliga är att varken den anställde fotbollschefen eller att den anställde förhandlingsansvarige sköter Davies-affären.

Vd-Micke kunde till och med gjort det själv – men han är på semester, vilket han glatt avslöjar han på sin telefonsvarare. Den tajmingen kan diskuteras.

Licensierade Fifa-agenten Oliver Cabrera gör alltså jobbet. Det kostar pengar. Cabrera är duktig på det han gör och lär inte jobba gratis.

Kan få två miljoner euro

Budet från Sochaux ligger enligt uppgift på en miljon euro. Det kan ses som ett skambud men å andra sidan har Davies bara ett år kvar på sitt kontrakt. Det är möjligt att Cabrera kan pressa upp prislappen till 1,5 miljoner euro, möjligen två. Knappast mer.

Om affären landar på 1,5 miljoner euro (motsvarande 17 miljoner kronor) är det rimligt att anta att Cabrera får ett cirka en halv miljon kronor för besväret. Varför ekonomiskt pressade Bajen inte låter till exempel Lasse Eriksson sköta förhandlingen är en gåta.

Hedervärt

Lasse blev tagen på sängen när jag ringde honom med uppgifterna. Han hade haft ett utmärkt läge att kasta skit på klubben men avstod. Det är hedervärt.

Mild & Borg hade inget gjort så

Även om man tar bort den ekonomiska aspekten är Hammarbys agerande märkligt. Jag förstår om mindre klubbar söker expertkompetens. Men en klubb med ambitioner – vilket jag inbillar mig att Hammarby har – ska väl ha folk ”i huset” som fixar det här?

Tror ni att Blåvitts Håkan Mild eller Malmö FF:s Hasse Borg släppt ifrån sig den här bollen?

Hur som helst; räkna med Charlie Davies i Sochaux till hösten. För max 22,5 miljoner kronor – minus Oliver Cabreras arvode.

ARTIKELN HANDLAR OM