Fotboll

Slut - efter 44 år på samma bänk

FOTBOLL

Auxerres legendar Guy Roux slår Ferguson med 25 år

den gamle och bänken När Guy Roux började träna Auxerre var klubben ett amatörlag. Han själv har blivit en institution i Frankrike med sin ovårdade stil och burdusa sätt.

den gamle och bänken När Guy Roux började träna Auxerre var klubben ett amatörlag. Han själv har blivit en institution i Frankrike med sin ovårdade stil och burdusa sätt.

Foto: pressens bild

En era tagit slut.

Legendaren Guy Roux har sagt upp sig från Auxerre efter 44 år i klubben.

- Det första året kommer att vara förskräckligt, säger han.

Sir Alex Ferguson är näst bäst i Europa. Men med sina nästan 19 år i Manchester United är han fortfarande mer än 25 år från rekordet. När Guy Roux sade upp sig från Auxerre hade han varit tränare i klubben i osannolika 43 år, elva månader och tre dagar.

- Jag bestämde mig för att sluta för flera veckor sedan. Jag har funderat i flera år på när det skulle vara lämpligt. Jag ville sluta innan jag var på väg ner, och jag tycker att det här tillfället är ganska väl valt, sa Guy Roux till tv-kanalen TF1.

Började med amatörer

Visst slutade han på topp. Precis innan Roux tillkännagav sitt beslut hade hans Auxerre slagit Sedan med 2-1 i den franska cupfinalen. Hans fjärde titel i turneringen. Roux har under sin karriär vunnit den franska ligan, tagit sitt Auxerre till kvartsfinal i Champions League och plockat fram storstjärnor som Eric Cantona, Laurent Blanc och Joel Bats.

Dessutom har han skrivit en självbiografi och fått ett dataspel, Guy Roux Manager, uppkallat efter sig.

När Roux tog över Auxerre 1961 var det ett amatörlag i en av de franska regionaldivisionerna. Han tog klubben till sin första cupfinal 1979 (förlust mot Nantes) och året efter gick laget upp i den högsta serien. Där har Auxerre stannat sedan dess, och är numera ett etablerat lag på den övre tabellhalvan.

Presidenten var rörd

Guy Roux var en profil på bänken. Hans heta humör, ovårdade klädstil och burdusa sätt har gjort honom till en populär figur.

På senare år har han skämtsamt kallats för "anti-Wenger", Roux är helt enkelt en ren motpol till den väluppfostrade Arsenal-tränaren med sina skräddarsydda designkostymer.

Guy Roux hjärtopererades 2001 och har sedan dess konstant fått rådet av läkarna att sluta vilket ligger till grund för beslutet.

- Guy slutar, jag hoppades att han skulle stanna ett år till, men han lydde sina läkare och jag respekterar det, säger Auxerre-presidenten Jean-Claude Hamel, märkbart rörd.

Vad Guy Roux ska göra nu vet han inte ens själv.

- Men jag ska inte gå i pension i alla fall. Jag ska bara göra något annat, säger han.

Värsta bänknötarna

David Tanentsapf

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!