Intelligent, iskall och skrupelfri - här är historien om Juventus skandalledare

Publicerad:
Uppdaterad:

Luciano Moggi är en av italiensk fotbolls mäktigaste män.

Han är intelligent, iskall och skrupelfri.

Han har varit inblandad i en hel drös med skandaler, men han går alltid fri.

BLAND DE MÄKTIGASTE I ITALIEN Luciano Moggi har en lång och skandalomsusad karriär i flera av Italiens fotbollsklubbar.
Foto: CLAUDIO VILLA
BLAND DE MÄKTIGASTE I ITALIEN Luciano Moggi har en lång och skandalomsusad karriär i flera av Italiens fotbollsklubbar.

Juventus generaldirektör Luciano Moggi har sin alldeles egen humör.

"När jag förhandlar om spelarlöner föredrar jag att använda kniv. Pistol hörs för mycket", lyder ett av hans bevingade uttryck.

Förmodligen är det få som vågar stå emot honom i en förhandling. Moggi kallas med rätta "den italienska fotbollsmarknadens kung".

Det är en position han byggt upp genom många års arbete i "il calcio". Den före detta järnvägstjänstemannen Moggi från Toscana, började sin karriär i Roma på 1970-talet.

Bjöd ut domare på middag

Där gjorde han sig bland annat känd genom att bjuda ut en domare och två linjemän på middag, kvällen innan de skulle döma i en match mellan Roma och Ascoli. Matchen slutade som den borde.

Det var bara början på Luciano Moggis skandalomsusade väg mot toppen. 1980 arbetade han med Lazio, som tvångsförflyttats till Serie B efter en omfattande spelskandal.

1987 spelade Maradona i Napoli och Luciano Moggi satt i klubbledningen. Den stora lilla argentinaren omgav sig av lokala maffiabossar och kokainet flödade, men Moggi och hans kollegor tittade åt ett annat håll.

Lag som mötte Napoli i Uefa-cupen under de åren, undrade ofta över varför Napoli alltid hade domarna med sig.

Men ingen skugga föll på Moggis blanka flint.

Nästa steg på karriärstegen blev Juventus ärkefiende Torino. Året var 1991 och Toro hade en guldklimp, Gianluigi Lentini, som Milan och Juventus slogs om att köpa. Milan vann striden, men klubbledningen, inklusive Silvio Berlusconi, åtalades för skattefusk i samband med köpet.

1991-1992 var de internationella fotbollsdomarna osedvanligt vänligt inställda till Torino, som kom till final i Uefa-cupen.

Kanske berodde det på de utgifter för prostituerade och gåvor som utredarna hittade i Toros bokföring, när klubben kort senare gick omkull. Konkursen utreddes, men generaldirektör Moggi stod som fallen från skyarna.

"Prostituerade? Jag trodde de var tolkar och följeslagerskor", lär han ha svarat undersökningsdomarna enligt författaren till boken "Lucky Luciano". Moggi dömdes som delaktig i konkursen till fyra månaders fängelse villkorligt.

Trots sitt skamfilade rykte är det i Italiens mest ärevördiga klubb som Luciano Moggi hamnar 1994. Då hade Juventus inte vunnit ligan sedan säsongen 1983-84.

Tack vare Moggis och hans medarbetares kur, vann Juventus ligan redan 1995. Den undersökningsdomare i Turin som åtalade klubbledningen för dopning för några år sedan, ansåg det bevisat att spelarna fick EPO och andra förbjudna prestationsförhöjande preparat under perioden 1994-98.

Juventus läkare dömdes i rättegången, men friades i högre instans. Lucky Luciano klarade sig helskinnad ur affären, trots att läkaren rapporterade till honom.

Moggi har god näsa för spelaraffärer och är en mycket tuff förhandlare. Han har inte bara hittat de rätta spelarna till klubben. Han har också genomfört några av Juventus mest lönsamma försäljningar någonsin.

Men även den aktiviteten är grumlig. Luciano Moggi har introducerat sin son Alessandro i fotbollsvärlden. Han är chef för spelaragenturen Gea, som på några få år har skaffat sig en monopollik position i Italien. I några av de avlyssnade samtalen framgår det också hur far och son kommer överens sinsemellan.

Moggi är inte älskad i italiensk fotboll. Men hans långa karriär och maktposition gör honom framförallt fruktad. Och alla vet att med Moggi vinner man.

Läs också:

Kristina Kappelin

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN