Finland: Sveriges försvar liknar mest ett stort skämt

FOTBOLL

Sverige har haft ett sagolikt idrottsår.

Det regnade ju medaljer i OS och Tre Kronor visade sig vara världens överlägset bästa hockeygäng.

Nu har ni det finaste kvar: VM.

Jag har haft bra koll på svensk idrottsmedia på sistone och är slagen med stor häpnad. Det tycks finnas otroligt många svenskar i full mental balans som med allvarlig min pratar om semifinalen, till och med finalen. Till och med VM-guld. Hur korkad kan man bli?

I alla VM finns det ett antal länder som realistiskt kan drömma on VM-guld. Sverige tillhör inte den skaran och kommer aldrig att göra det. Men drömma kan man alltid.

Men med tre världsspelare kommer man inte längre. Fotboll spelas fortfarande med elva spelare på plan och några till på bänken.

Det är bara att medge att Sverige har två av VM:s giftigaste anfallare med Henke och Zlatan. Ljungberg - en fin spelare som han är - har redan nått sin zenit. Solnedgången har börjat i hans fall. Däremot borde Tobias Linderoth hellre spela i La Liga eller i serie A än i Danmark. Vilken fantastisk spelare när spelet blir tufft!

Jag ber om ursäkt, kära grannar, men det svenska försvaret liknar mer ett skämt än en kvartett som borde stoppa killar som Rooney eller Santa Cruz.

Till och med mot finska reserver visade sig kvartetten vara väldigt sårbar vilket bådar inte gott i VM där motståndet blir av helt annan sort. Den pålitligaste länken heter Teddy Lucic och det säger jag inte därför att gamle gode Teddy talar flytande finska. Hur snabbt kan ni ta hand om Sami Hyypiäs medborgarskapsansökan?

Hur det kommer att gå? Att Sverige klarar sig vidare från gruppspelet tar ni för givet i Sverige. Jag skulle ta det med en nypa salt. Paraguay kvalar sig till VM varje gång i Sydamerika. Det är ingen slump.

Går Sverige vidare från gruppspelet luktar det Tyskland i åttondelsfinalen. Ridå.

Så, snälla, boka inte Rålambshovsparken efter VM.

Pekka Holopainen ([email protected]), Krönikor på Ilta-Sanomat