Niva: ”Parreira är en Lagerbäck”

FOTBOLL

Sportbladets krönikör Erik Niva snabbanalyserar Brasilien

Sportbladets krönikör Erik Niva fanns på plats i Dortmund när Brasilien slog Japan med 4–1 och fick se Ronaldo vakna till liv med två mål.

Här kommer snabbanalysen om kvällens matcher.

4–1 mot Japan. Vad tycker du om Brasilien?

– De gör ju sin klart bästa match för turneringen trots/tack vare att de byter fem spelare. Cicinho, Robinho, Juninho och alla andra på –inho var bra. De spelade med en helt annan rörelse än tidigare. Japan var kanske inte det bästa motståndet men det tycker jag är sekundärt en sån här kväll.

Ja det var ju lite av det nya Brasilien vi såg. Hur många av de nya spelarna vågar Parreira behålla till åttondelsfinalen?

– Inte en enda? Alla gamal stötar kommer att vara tillbaka. Det är tråkigt men det gör också dem till ett sämre lag tror jag. Men Parreira är ju en Lagerbäck och litar på sina gamla spelare. Samtidigt har han ju vunnit VM tidigare så man kan väl inte kritisera honom för mycket.

Ronaldo gör två mål. Vad säger du om hans insats?

– Det var de andra som gjorde honom bra. Men han blir ju ett snäpp bättre för varje match som går och är en riktig målskytt. Så man ska väl inte klaga.

Hur långt går Brasilien?

– Nu känns det starka igen. Ghana i åttondelsfinal är ju ett överkomligt motstånd som inte är bättre än de lag som Brasilien redan slagit i gruppen. Dessutom saknar Ghana sin absolut bäste spelare i Essien. Ghanas chans? En på tio.

Australien gick vidare till åttondelsfinal. Kommentar?

– Kul för dem och kul för Hiddink. Kroatien har bättre spelare men Hiddink gör ett jättejobb och har en slipad hjärna. Australien känns fräscht. Nu får de möta Italien som blir favoriter. Men ett lag som tränas av Guus Hiddink ska man aldrig räkna ut.

Daniel Lagerqvist