Dereck Boateng och Ghana vidare – nu väntar Brasilien

Foto: Scanpix
AIK-hjärta Dereck Boateng var med och tog Ghana vidare – med AIK-armbandet kvar på armen.
FOTBOLL

Dereck Boateng och hans Ghana fortsätter att skrälla.

Efter gårdagens seger över USA ställs AIK-mittfältaren mot storheter som Ronaldo, Roberto Carlos och Ronaldinho i åttondelsfinalen.

Ghana var tvungna att besegra USA för att vara säkra på avancemang och gjorde precis vad de skulle.

2-1-segern innebär att laget slutar tvåa i gruppen efter Italien och möter Brasilien i åttondelsfinal.

- Vi fruktar inte Brasilien, inte alls. Jag tror att det kan bli en intressant match, säger Ghanas lagkaptenen Stephen Appiah till AP.

Enda afrikanska lag

Ghana är det enda afrikanska lag som hittills lyckats ta sig vidare från gruppspelet och i huvudstaden Accra festades det hela natten.

- Vi spelar för Afrika och vårt land. Det är en ära för oss. Vi har tagit oss till VM för första gången och visat vad vi kan, säger anfallaren Asamoah Gyan.

- Det här är ett historiskt ögonblick för oss. Vi är väldigt glada. Det var väldigt, väldigt nervöst med tanke på vilken viktig match det var för båda lagen, säger förbundskapten Ratomir Dujkovic.

AIK:s mittfältare Dereck Boateng fick efter sin VM-debut mot Tjeckien senast förtroendet att spela från start mot USA.

På bänken

Han stod för en godkänd arbetsinsats men slog flera felpassningar. En passning med fel adress i slutet på första halvlek banade vägen för Clint Dempsey som kunde göra USA:s enda mål i matchen.

Andra halvlek fick Boateng följa från bänken.

På tisdag har han dock chans att ta revansch, och det rejält, mot favorittippade Brasilien i Dortmund. Om det blir förnyat förtroende vill säga.

Att lagets stora stjärna Michael Essien fick sitt andra gula kort och missar nästa match öppnar upp för Boateng, men samtidigt är mittfältaren Sulley Muntari och anfallaren Asamoah Gyan tillbaka efter sina avstängningar.

VM-historiens största skrällar

Janna Roosch Haraldsson