Tyska divor mår bäst när de bråkar med varandra

FOTBOLL

Sportbladets Stefan Alfelt: Det är inte bra för oss...

BERLIN

Tyskarna bråkar internt.

Det är inte bra.

För oss...

Tyska landslag har så länge jag minns bestått av starka individualister som trots att de aldrig tvekat att hävda personliga åsikter om varandra till slut alltid fungerat som en enhet. Precis som om de piggas upp av att bråka lite.

Beskyllningar haglar i luften och avfärdas halvt om halvt som uppblåsta lösryckta citat i boulevardpressen, men själva essensen i det skrivna dementeras aldrig definitivt.

Så också i går.

Miroslav Klose satt på det gigantiska podiet och sa först att det mesta av det som skrivits i flera tidningar om hans attack på anfallspartnern Podolski var rent skitsnack.

Sen bekräftade han – fast i andra ordalag – att han tycker att ”Poldi” varit en slö jäkel som inte velat inordna sig i hierarkin.

– Jag är anfallschef, konstaterade Klose.

Osvenska sågningar

Och fick medhåll av förbundskapten Jürgen Klinsmann som kallt konstaterade att orörlige Podolski ”var dålig mot Ecuador”.

Hade jag hört Lars ”jag vet inte vad jag ska säga” Lagerbäck så rättfram om en av sina landslagsmän hade jag förmodligen svimmat av förvåning.

Jag vet inte vad det är med tyska landslagsspelare men de verkar suga näring ur hatkärleken till sanslöst ovederhäftiga tidningar som hittar på vad som helst för en häftig rubrik. Spelare och förbundskaptener lockar med godbitar och flinar åt det groteskt överdrivna resultatet.

– Hälften brukar stämma, hälften inte, sa förre landslagsmålvakten Bodo Illgner i tv om gårdagens rubriker.

En helt annan planet

Han ryckte på axlarna och skrattade. Konstaterade fakta som om det vore något som ska höra till ett mästerskap. Denne Illgner som efter att jag intervjuat honom i Åtvidaberg midsommardagen under EM 1992 tog mig i armen och sa: ”Vill du något mer kan du ringa mig.” – och sen gav mig sitt rumsnummer på hotellet.

Med dagens barriärer känns det inte bara som ur en annan tidsålder, vi måste ha befunnit oss på en annan planet.

Lukas Podolski har dock inlett en bojkott mot radiojätten ARD.

Det kan jag förstå.

ARD har låtit en imitatör läsa ”Poldis dagbok” och det är inget snällt grepp.

”Poldi” klarar inte att säga en enda fullständig mening. ”Han” kallar alla lagkamrater och förbundskapten Klinsmann aldrig för annat än helidioter. Det är totalt humorfritt och fullständigt smaklöst men det behövde gå så långt för att en tysk fotbollsspelare skulle surna till.

Stämningen är alltså som den ska vara i Klinsmanns gäng och man är ärligt inställda på att vinna gruppen med en seger över ett Ecuador som kanske vilar halva laget.

Ballack kommer att spela trots belastningen med ett gult kort. Det kan ju faktiskt vara bättre att han blir avstängd mot Sverige eller Trinidad och Tobago i en åttondel än mot Argentina i en kvartsfinal.

Stefan Alfelt