Här är talangerna som ska ta över i U21

”Många spännande spelare”

FOTBOLL

LUBLIN. Sveriges EM är över.

Nu ska en ny generation stortalanger ta över i U21-landslaget, som en mittbackstrio med kittlande klubbadresser: Juventus, Chelsea och Bayern München.

– Det finns många nya, spännande spelare som gör bra ifrån sig, säger nye förbundskaptenen Roland Nilsson.

Sverige är utslaget ur U21-EM och därmed tackar majoriteten av spelarna, och stommen i laget, för sig då de är födda 1994-95 och nu blir för gamla för U21 (se listan nedan).

Nio av spelarna i truppen är dock tillgängliga för nye förbundskaptenen Roland Nilsson när ett nytt kval sätter i gång till hösten.

Bakom dem finns flera intressanta spelare, inte minst födda 1998-99, och för första gången ska ett svenskt landslag spela U19-EM i juli.

Bra återväxt

Man har till exempel en trio mittbackar med kittlande klubbadresser: Joseph Colley (1999) i Chelsea, Mattias Andersson (1998) i Juventus och Thomas Poppler Isherwood (1998) i Bayern München.

Till dem kan vi lägga supertalangen Alexander Isak (1999), Malmös Mattias Svanberg (1998) samt Elfsborgs Jesper Karlsson (1998) och Simon Olsson (1997). Vi har också AIK:s Anton Salétros (1996) och Blåvitts August Erlingmark (1998). Två spelare som petades i sista stund till detta EM var Jordan Larsson (1997) och Erdal Rakip (1996).

– Det är en bra återväxt och det finns många nya, spännande spelare som gör bra ifrån sig. Nu tar de tagit steget från att bara vara med i a-truppen till att också börja vara ordinarie, säger Roland Nilsson, som hade generationen födda 1998-99 när de utgjorde det allra yngsta landslaget.

Känner press

Enligt Nilsson är konkurrensen störst på centrala spelare, alltså mittbackar och innermittfältare.

– Så är det genomgående hela vägen genom våra landslag. På kanterna är det inte lika mycket att välja på, säger Nilsson.
Håkan Ericson gjorde något historiskt när han tog U21-landslaget till två raka EM, vilket aldrig tidigare hänt i svensk fotboll.

Känner du press, Rolle?

– Håkan har gjort det fantastiskt bra och det är klart att det kommer att finnas en press jämfört med Håkans resultat, säger Nilsson.