Sverige ska vila spelare mot Italien

Stina Blackstenius mötte pressen efter huvudskadan 01:12
FOTBOLL

ARNHEM. Sverige skiftade startelva senast – och kommer göra det igen.

Mot Italien kommer spelare vilas.

– Förändringar är ett sätt att visa att vi tror på alla spelare, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Pia Sundhage gjorde två förändringar i startelvan senast mot Italien när Magdalena Eriksson ersatte Jonna Andersson som vänsterback och Stina Blackstenius ersatte Fridolina Rolfö på topp.

Och när det nu på tisdag är dags för den tredje EM-matchen – den sista i gruppspelet – öppnar förbundskaptenerna för nya förändringar.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET
Ytterbackarna Samuelsson och Eriksson tillsammans med Lilie Persson

– Dels är det en belastningsfråga, matchen senast tog en del på spelarna, och dels är det en taktisk fråga såklart. Men det handlar alltid om hur många förändringar man vågar man göra. Vi håller på och resonerar kring flera olika scenarion i alla lagdelar faktiskt. Jag tror inte bara att det blir en förändring iallafall, säger Lilie Persson.

Flera spelare belastas hårt

Det finns vissa spelare som de gärna vilar mer än andra.

– Ytterbackarna belastas väldigt hårt eftersom vi har det sorts spel vi har. Och mittfältare sliter alltid hårt. Just de positionerna är slitsammare rent löpmässigt, säger Persson och fortsätter:

– Det är en lång turnering hoppas vi. Vi visade i OS att även Sverige klarar av göra förändringar i startelvan i varför match. Det är ett sätt att visa att vi tror på alla spelare.

Pia Sundhage är inne på att maximera bytena.

– Man kan vila massa kroppar så man får ännu piggare ben till en kvartsfinal för dit ska vi. Men bara för att du är med i startelvan behöver du inte spela i 90 minuter. Du har tre chanser på dig att plocka bort folk, och det ska balanseras mot kontinuitet, säger hon.

Lindahl är starkast i landslaget 00:48