Europa League 2017/18

Efter knallen: Uefa utreder Östersund

Av: 

Pelle Strandman

FOTBOLL

Två personer stormade planen.

Nu utreds Östersund av Uefa och riskerar konsekvenser efter knallen mot Galatasaray.

– Deras form av disciplinnämnd tittar på ärendet och sedan har vi rätt att yttra oss. En vanlig procedur, säger klubbdirektören Lasse Landin.

Östersund svarade för en dunderknall i Europa League-kvalet när de rubbade Galatasaray och vann första mötet mot den turkiska jätten med 2–0.

Men mitt under matchen sprang två åskådare in på planen med politiskt budskap; porträtt av PKK:s, Kurdistans arbetarpartis, fängslade ledare Abdullah Öcalan.

Männen fördes snabbt bort av ordningsvakter, men nu utreds Östersund av Uefa.

Kan få konsekvenser

Uefa bekräftade först för P4 Jämtland, i ett mejl, att händelsen utreds och att organisationens etik och disciplinära nämnd kommer ta beslut om eventuella konsekvenser för arrangören under ett möte 17 augusti.

– Det är inga konstigheter. Det är på samma sätt som om något liknande skulle ske i allsvenskan. En rapport skickas från matchdelegaten till förbundet, vilket är Uefa i det här fallet, säger Östersunds klubbdirektör Lasse Landin.

– Deras form av disciplinnämnd tittar på ärendet och sedan har vi rätt att yttra oss. En vanlig procedur, fortsätter han.

Vad kan följderna bli?

– Ingen aning. Vi är helt nya i det här så det kan jag inte uttala mig om. Det kan bli allt ifrån en erinran till böter av något slag.

”Ingen kom till skada”

Hur ser du på incidenten i övrigt? Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Det hade vi säkert kunnat. Men överhuvudtaget är det svårt att sätta stopp för sånt här. Vi ska göra en egen utredning nu över vad vi kunde gjort annorlunda. Men vi är inte klara med det än, det är vår säkerhetschef som håller i det.

– Men det påverkade ju inte matchen någonting. Det var stopp i någon minut och sen var det igång igen. Ingen kom till skada som tur är. Men det ska ju inte hända.

Enligt P4 Jämtland greps en av planstormarna, men släpptes efter utredning, samtidigt som ytterligare en person misstänks för brott mot ordningslagen och riskerar böter.

Sammanlagt ska tre personer ha avvisats från Jämtkraft Arena.

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Är ingen slump att han låtit dem syssla med balett”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa League 2017/18

Europa League

Uefa

Abdullah Öcalan

Östersunds FK