Med bland de 100 bästa – i historien

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SOREN ANDERSSON / AFP

FOTBOLL

Ansedda FourFourTwo har gett sig på det närmast omöjliga uppdraget att ranka tidernas 100 (!) bästa fotbollsspelare.

Om någon svensk får plats på listan?

Jo då – två stycken.

Tidningen har ägnat en månad åt att sätta ihop listan och erkänner, utan omsvep, att det har varit brutalt svårt.

”Att välja mellan x och x blir nästan omöjligt sett till hur många duktiga fotbollsspelare det har funnits, fördelat över alla världsdelar och årtionden. Vi har full respekt för att ni (läsarna) kanske har en annan syn än oss och så kommer det alltid att vara i sådana här rankningar”, skriver man, som en brasklapp, innan man börjar räkna ner från 100.

Nedräkningen har pågått i ett par veckor men först i helgen presenterades vinnaren – alltså tidernas bäste enligt FourFourTwo.

Vem som toppar?

Diego Armando Maradona.

Tvåa är Lionel Messi och trea är Pelé.

Två svenskar

Mest intressant ur svensk synvinkel är både Gunnar Nordahl och Zlatan Ibrahimovic finns med på listan.

Nordahl – som blev Sveriges förste utlandsproffs och öste in mål för AC Milan när det begav sig – slår sig in på en 54:e plats och ”Ibra” bufflar sig in på plats 94, före exempelvis Neymar som trots sin ringa ålder finns med (på plats 97).

Så här skriver FourFourTwo i sin motivering om Ibrahimovic:

Varför är han här?

En fråga som kanske ställdes mest i England för fem år sedan, men förmodligen inte nu längre. Sveriges storslagna seriemästare har sedan länge tagit död på pub-snacket och förvandlats till en av modern tids stora.

Det gjorde han redan innan förra säsongen på Old Trafford, som bara bekräftade att mannen som vunnit 13 ligatitlar de senaste 14 säsongerna, i fyra olika länder, faktiskt är en rätt okej anfallare (även om hans två titlar i Juventus stryks på grund av Calciopoli).

Visst, det finns spelare med likvärdiga fysiska egenskaper och teknisk kapacitet som Ibrahimovic – även om den där förstatouchen är underbar att skåda, någon slags korsning mellan kardborre och sammet – men nästan ingen av dem har haft samma aura.

Karriärens höjdpunkt

Är det trångsynt att välja målfyrverkeriet tillika cykelsparks-uppvisningen mot England år 2012? I så fall, låt oss backa bandet till säsongen 2010/11. Utfryst i Pep Guardiolas Barcelona och med sin bild som en världsstjärna i seriös gungning, återvände han till Italien och ledde ett Milan i spillror till deras enda serie A-titel på det senaste decenniet.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.